Hoppa till huvudinnehållet

Historiskt VM inleds – invigning på lördag

Publicerad:

VM i dynamiskt sportskytte startar ute i Villingsberg på söndag.
VM i dynamiskt sportskytte startar ute i Villingsberg på söndag. Foto: Dita Alangkara

Runt 700 tävlande från världen över samlas på Villingsbergs skjutfält när VM i dynamiskt sportskytte inleds på söndag.

– Förmodligen den största tävling i denna sport som hållits i Sverige. Det ska bli otroligt häftigt, säger Roland Dahlman, ordförande i dynamiska sportskytteförbundet.

EM stoppades förra året på grund av skogsbränderna. Redan då sa Roland Dahlman på svenska dynamiska sportskytteförbundet att planen var att arrangera 2019 istället.

Planen fick en tvist – det blev VM istället för EM. Nu är mästerskapet nära och på lördag vankas det invigning på Alfred Nobels torg i Karlskoga.

De tävlande kommer marschera från kanonen vid Rävåsskolan ner till torget. Där kommer en invigning med tal och dylikt hållas vid 15-tiden.

Därefter börjar tävlingarna på söndagen. När Roland Dahlman, ordförande för svenska dynamiska sportskytteförbundet, får uppskatta hur många skyttar Villingsberg fylls med räknar han i runda slängar och landar på 700.

– Förmodligen den största tävling i denna sport som hållits i Sverige. Det ska bli otroligt häftigt. Det kommer skyttar från exakt hela världen. Vi kommer skjuta från åtta på morgonen till sju på kvällen, berättar Dahlman.

Dynamiskt sportskytte kan variera i tävlingsform, därav ordet dynamisk. Avståndet, skjutställningar och vinklar beror helt på arrangörens val av uppsättning.

Sporten bedrivs i fyra grenar – pistol, hagelgevär, gevär och miniatyrgevär.

Artikeltaggar

Skytte

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.