Hoppa till huvudinnehållet

Stor smittorisk i båda länen

Publicerad:
TBE blev anmälningspliktig enligt smittskyddslagen 2004. Foto: JOHAN NILSSON / TT

De senaste åren har antalet fall av virussjukdomen TBE blivit fler runt om i landet. Värmlands och Örebro län är två av riskområdena där antalet TBE-fall ökar.

– För tio år sedan hade vi kanske två till tre fall per år i Örebro län. Förra året var det 15, säger Anja Rosdahl, infektionsläkare på Region Örebro län.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka inflammation i hjärna eller hjärnhinnorna. De flesta som smittas får lindriga besvär så som feber och huvudvärk och tillfrisknar oftast efter ett par dagar. En del får dock hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation, vilket i vissa fall kan leda till förlamning, medvetandepåverkan eller i värsta fall döden.

– Oftast blir man helt återställd, men det förekommer en del fall som får långvariga symtom och det är dem vi är rädda för, säger Anja Rosdahl.

Vanligare med borrelia

Utöver TBE kan man även drabbas av borrelia genom ett fästingbett. Det läker ofta självmant men läkare brukar ändå rekommendera antibiotika.

– Borrelia är oftast en okomplicerad sjukdom, Vi har ingen rapportering om hur många som drabbas men det är betydligt vanligare än TBE. Det händer att vissa fall går vidare till hjärnhinneinflammation men det är oftast inte akut på samma sätt som TBE utan lite mer smygande, säger Anja Rosdahl.

Enligt Anja Rosdahl är det viktigt att man håller utkik efter potentiella hudutslag i anslutning till ett fästingbett.

– Är det över fem centimeter i diameter kan det vara borrelia och då är det viktigt att uppsöka vård. Väntar man så kan utslaget i princip bli hur stort som helst, säger hon.

Finns riskområden

Under 2019 har hittills två fall av TBE rapporterats i Örebro län och fyra i Värmlands län.

Risken är ganska utspridd i Örebro län, men är något högre i de södra delarna. I Värmlands län är smittorisken störst i de västra delarna.

Trots att det i Örebro län endast har förekommit två fall av TBE än så länge, varnar Anja Rosdahl för att faran ännu inte är förbi.

– Sommaren är inte över. Självklart kan det förekomma variationer från år till år, men jag skulle tro att om 10-20 år kommer det att vara betydligt fler fall och riskområden, säger Anja Rosdahl.

Det är allt fler som väljer att vaccinera sig mot TBE. Anja Rosdahl förklarar att det då är viktigt att man kontinuerligt följer ett vaccinationsschema.

Vaccination innebär dock inte nödvändigtvis ett garanterat skydd.

– Det förekommer enstaka personer som får TBE trots att de är vaccinerade, men det handlar oftast om äldre personer som är över 50 och har tagit få vaccindoser, säger Anja Rosdahl.

Artikeltaggar

FästingarKarlskogaNyheterÖrebro länTBEUniversitetssjukhuset Örebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.