Hoppa till huvudinnehållet

Åke från Fjädern tog SM-brons

Publicerad:
Åke Svensson har, trots att han började sin karriär sent, nått mycket starka resultat.
Åke Svensson har, trots att han började sin karriär sent, nått mycket starka resultat. Foto: Christoffer Tuulik

Åke Svensson från Karlskogaklubben BK Fjädern slutade trea i samband med den gångna helgens SM i fältskytte.

Tävlingen, som genomförs under två dagar, omfattar en märkt del med 24 mål på kända avstånd och en omärkt del med 24 mål på okända avstånd. På respektive mål ska skyttarna skjuta tre pilar och den maximala poängen per mål är 18 poäng.

Den märkta delen kan tyckas vara enkel men det gäller för skyttarna att ha koll på pilens ballistiska bana då banläggaren har förkärlek i att placera målen så att skyttarna får skjuta nedför eller uppför i skiftande skogsterräng.

Den omärkta delen ställer förutom kontroll på pilbanan krav på skyttarnas avståndsbedömning till mål som är placerade i skugga eller är solbelysta för att lura ögat. En missbedömning på bara några meter innebär att man inte sätter pilarna i tavlans gula mitt där innercirkeln är sex poäng.

BK Fjädern-skytten Åke Svensson var efter lördagens märkta del av tävlingen placerad på fjärde plats av 24 skyttar i Barebow-klassen Elit. De tre första placeringarna innehades av erfarna landslagsskyttar: Fredrik Lundmark 334 poäng, Mats Axeflod 318 och Erik Jonsson 318. Tvåan och trean med 318 poäng hade ett till synes ouppnåeligt försprång till Åke med 303 poäng.

Under söndagen var det dags för den omärkta delen av tävlingen. Mats Axeflod, som var tvåa efter lördagens inledande del tappade, medan Åke Svensson gick starkt framåt med det näst högsta delresultatet på 349 poäng. Han erövrade bronsmedaljen endast tre poäng från silvermedaljen som togs av nuvarande världsmästaren Erik Jonsson.

Artikeltaggar

Åke SvenssonBågskytteBK Fjädern

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.