Hoppa till huvudinnehållet

Diggiloo är snart i Karlskoga

Publicerad:
Diggiloo-gänget är snart i Karlskoga och på sin resa genom Sverige berättar komikern och ståupparen Thomas Petersson, tvåa i bild, hur sommaren har varit för honom i sällskap med de andra artisterna.
Diggiloo-gänget är snart i Karlskoga och på sin resa genom Sverige berättar komikern och ståupparen Thomas Petersson, tvåa i bild, hur sommaren har varit för honom i sällskap med de andra artisterna. Foto: Magnus Stråberg

På fredag är Diggiloogänget på badhusplan i Karlskoga.

Just när Karlskoga Tidning/Kuriren nådde sällskapet telefonledes var man på Gotland och spelade fotboll mot ett gotländskt Div VI-lag innan kvällens föreställning.

– Inte jag, jag vilar mig på stranden tillsammans med Lilleman i Arvingarna, säger Thomas Petersson som hittat tillbaka till “familjen” igen i Diggiloogänget.

Årets Diggiloogäng består av Arvingarna, Brolle, David Lindgren, Jessica Andersson, John Lundvik, Magnus Carlsson, Marinette, Mimi Werner och Thomas Petersson som denna sommar har dragit fullsatta arenor runt om i Sverige.

Det räckte

– Det har varit en fantastisk sommar både vädermässigt och publikmässigt. Mycket härliga människor har man träffat och inte minst mina kollegor på scen. Vi är som en stor familj, säger Thomas Petersson, som är tillbaka efter flera års uppehåll i Diggiloo-sammanhang.

– Jag tyckte att jag var färdig med det här efter åtta år. Det räckte för mig jag var rätt nöjd då, fortsätter Petersson.

Har man en producent och ägare av eventbolaget som heter Patrik Krall så lyckas man alltid med en övertalning tydligen.

– När jag fick frågan om deltagande igen undrade jag om det inte kunde bli lite mera folkligt och mer schlager innehållsmässigt i framträdandena. Det lovade Patrik och då började jag fundera, jag hörde med min fru. Jag blev sugen och ångrar inget, säger Thomas Petersson.

Thomas Petersson har funnits med åtta gånger i Diggiloo-sammanhang sedan starten för 16 år sedan.

– Inte första gången och inte nionde gången men jag var med när Diggiloo hade 10-årsjubileum.

Thomas Petersson, som är ståuppare, har sina minuter på scenen i två skilda “spottar” av framträdandena.

– Jag busar lite med publiken och så körar jag. Vi är ett gott gäng med en stor gemenskap.

Har du varit i Karlskoga tidigare?

– Jadå. Det är en kanonstad. Endera var det med “Skadad inte störd” för fyra år sedan eller också med “Tillbaka i verkligheten” för två år sedan kommer inte riktigt ihåg. Så visst har jag varit i Karlskoga.

Små och stora scener

På Gotland håller man till vid Pensionatet Grå Gåsen en plats där TV-serien Så mycket bättre spelas in.

– Ibland spelar vi på mindre områden i Sverige då får scenen göras om och ibland blir det på större områden. Nu väntar Högakusten efter Gotland och sedan Älvsbyn innan det är dags för Karlskoga.

30 år på scen

Thomas Petersson firar liksom Arvingarna 30 år på scen men som alltid kommer han i otakt med sina jubileer och tänker inte fira något 30-årsjubileum enligt honom själv.

– Jag vill ju inte verka yngre än Arvingarna.

– Jag ska jobba på som vanligt med mina ståuppgrejer och företagsevent i höst. Det blir heller ingen festturné. Jag kommer att ha lite ledigt i höst tillsammans med min fru. Den 24 augusti gör vi sista föreställningen i Diggiloo i Eskilstuna och det är samma dag som jag fyller 57 år.

Egna farser

Thomas Petersson växte upp på en bondgård och på gymnasiet valde han att läsa fordonsteknik tillsammans med en grundläggande yrkeskurs i lantbruk. Under några år arbetade han som traktortekniker samtidigt som han sysslade med amatörteater. Han gjorde scendebut redan 1972 i en skolpjäs. Efter det blev han övertalad att börja med ståuppkomik. Sin TV-debut gjorde han i Släng dig i brunnen. 1992 var det dags för Vasan i Stockholm. Som skådespelare har han haft framgångar med egna farser på Halmstad teater. Petersson har varit med På spåret i två omgångar.

17:e gången

Tidigare i vår och sommar har Karlskoga Tidning/Kuriren skrivit om både John Lundvik som tävlat i Eurovision Song Contest med låten Too late for love där han kom femma till slut och Jessica Andersson som är veteran i melodisammanhang. Dessutom har hon medverkat i Diggiloo tretton av sexton år.

För Diggiloos del är det 17:e gången denna sommar man finns på olika platser i Sverige.

John Lundvik, som har gått från killen i bakgrunden till att stå längst fram. Han skrev historia i Melodifestivalen genom att sno åt sig alla 12:or av de internationella jurygrupperna. Så kom kallduschen när Europa röstade och till slut hamnade Lundvik på en femte plats.

Plan och känsla

Peter Krall som ligger bakom det lyckade konceptet Diggiloo. Han har tidigare i tidningen berättat om hur de olika orterna väljs ut.

– Ibland har vi en plan och ibland går vi på känsla. Förra året var till exempel Bromölla ett av stoppen och anledningen till att vi hamnade där var för att en av oss tyckte att det lät fint, berättar Krall.

Turnéplanen för Diggiloo 2019 lutar mot sitt slut och visst kan man säga att sommarens 17:e resa genom Sverige har gett publiken vad de vill ha baserat på att det varit i stort sett slutsålt på alla platser man besökt.

– Publiken har varit fantastisk och det har varit en fantastisk sommar, slutar Thomas Petersson vårt samtal.

Thomas Petersson och Jessica Andersson är båda återvändare till Diggiloo denna sommar.
Thomas Petersson och Jessica Andersson är båda återvändare till Diggiloo denna sommar. Foto: Magnus Stråberg
Tjejerna i Diggiloo, Jessica Andersson, Marinette och Mimi Werner tillsammans med dansarna i ett eget nummer. I bakgrunden håller Brolle takten.
Tjejerna i Diggiloo, Jessica Andersson, Marinette och Mimi Werner tillsammans med dansarna i ett eget nummer. I bakgrunden håller Brolle takten. Foto: Magnus Stråberg

Artikeltaggar

ArvingarnaDiggilooJohn LundvikKarlskogaKonserterNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.