Hoppa till huvudinnehållet

Inte klart när ny kyrkoherde kan ta vid

Publicerad:
Festmässa med avtackning av kyrkoherde Lars Markusson hålls 1 september i Degerfors kyrka, men till dess kan sannolikt inte hans efterträdare ta vid. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Om drygt tre veckor avtackas kyrkoherden i Degerfors-Nysunds församling. Men sannolikheten för att den nya tar vid redan då finns inte, enligt kyrkorådets ordförande.

Som läsarna känner till har kyrkorådet erbjudit Marieanne Mossklint kyrkoherdetjänsten i Degerfors-Nysunds församling. Hon har i sin tur muntligen sagt att hon vill ha tjänsten, men att det hänger på bostadsfrågan.

– Vi har ingen skyldighet att tillhandahålla kyrkoherdebostad längre. Däremot har vi varit behjälpliga med kontakter till fastighetsägare som säljer eller hyr ut, berättar kyrkorådets ordförande Robert Mörk (S).

Han berättar att Mossklint har kontakt med en hyresvärd men att den tilltänkta bostaden är under renovering och troligen inte hinner bli klar till dess Markusson går i pension.

Övergångstid

Festmässa med avtackning av Lars Markusson, som i september fyller 68 år, hålls i Degerfors kyrka söndagen den 1 september.

Men efterträdare har församlingen alltså inte klar vid den tiden.

– Vi har inget påskrivet anställningsavtal, däremot är vi muntligen överens om att vi vill och hon vill bli kyrkoherde hos oss, jag har regelbunden dialog med den tilltänkte kyrkoherden, säger Mörk.

Hur löser man då situationen till dess Mossklint kan tillträda?

– Kyrkorådet har haft dialog med Karlskoga församling, sen lång tid tillbaka, om att köpa tillfällig kyrkoherdetjänst under en övergångstid och de har sagt att de kan tillhandahålla oss den möjligheten. Sen i detalj vad det innebär vet jag inte, vi vet att vi kan ha en kyrkoherde från 1 september, men inte vem det blir. Fast med stor sannolikhet är det Pernilla Rosin som då går in, säger Mörk.

Annat alternativ

- Ett annat alternativ vi diskuterat runt är om vi tillförordnar Katarina Markusson som kyrkoherde en tid, men hon har formellt inte fått frågan och jag vet inte om hon vill heller, säger Mörk.

Katarina Markusson jobbar kvar på sin komministertjänst, som förlängts då även hon ska gå i pension, med ett avtal som innebär att uppsägning kan ske med tre månaders varsel från båda parter.

– Men om så sker så får vi bara ta beslut om tillförordnande på tre månader i rådet. För att få bli kyrkoherde ska man ha Domkapitlets godkännande, därför kan vi bara besluta om tre månader, det ses som ett vikariat. Vi är därmed inte färdiga, men har diskuterat olika lösningar, säger Mörk.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kyrkaLars MarkussonNyheterPernilla RosinRobert Mörk

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.