Hoppa till huvudinnehållet

Matilda, 15 år, blir historisk i Sverige

Publicerad:
Matilda Wåhlstedt siktar alltid på att ge 100 procent på träningarna för att kunna göra ännu större framsteg inom sin sport.
Matilda Wåhlstedt siktar alltid på att ge 100 procent på träningarna för att kunna göra ännu större framsteg inom sin sport. Foto: Tomas Nilsson

Under lördagen blir Karlskogatjejen Matilda Wåhlstedt, 15 år, historisk. Då är hon den första kvinnliga spelaren i ett klubblag i basebollens elitserie.

– Det ska bli jättenajs, säger hon.

I onsdags fick hon en fråga om hon kunde tänka sig att vara med i elitseriens avslutningsmatcher borta mot Rättvik.

– Det blev definitivt klart under fredagen att jag ska vara med. Lite nervöst är det men framför allt är jag jättetaggad och förhoppningsfull. Jag vill vara med och avsluta elitseriesäsongen med två segrar, säger hon när vi träffas på Karlskoga IP inför helgens stora äventyr.

Jämför sig med killarna

Baseboll är en mycket mansdominerad sport.

– Jag har spelat och tränat lite med tjejerna i Örebros softbollag men det är inget jag fastnat för, säger Matilda.

– Jag jämför mig med killarna, som behandlar mig som precis vem som helst i laget, och tänker: kan dom så kan jag. Hur svårt kan det egentligen va'?

Tillägger hon med ett leende.

– Det finns ett par tjejer till här i klubben, tjejer som till nästa säsong går upp i juniorlaget. Dessutom finns några ännu yngre tjejer. Men många är vi inte. Inte här heller.

Matilda Wåhlstedt har tidigare spelat fotboll i RIK Karlskoga men baseboll är utan tvekan hennes favoritsport.
Matilda Wåhlstedt har tidigare spelat fotboll i RIK Karlskoga men baseboll är utan tvekan hennes favoritsport. Foto: Tomas Nilsson

Den här säsongen har hon spelat i juniorlaget. Säsongen innan hörde hon hemma i kadettlaget.

Hon har de senaste två åren varit med och tränat med Bats seniorlag som efter framgångarna i regionserien förra säsongen nu är tillbaka i elitserien.

Dessutom tycker jag om att det finns så många detaljer att utveckla inom den här sporten.

– Jag gillar sammanhållningen. Dessutom tycker jag om att det finns så många detaljer att utveckla inom den här sporten.

Att hon för snart fyra år sedan började med baseboll hängde ihop med att hennes storebror Alexander Andersson redan då börjat spela; Alexander som tidigare under säsongen debuterat i Bats elitserielag.

Tränaren Kent Karlsson ser Matilda Wåhlstedt som en ambitiös tjej med framtiden för sig. "En spelare som verkligen är värd den här chansen".
Tränaren Kent Karlsson ser Matilda Wåhlstedt som en ambitiös tjej med framtiden för sig. "En spelare som verkligen är värd den här chansen". Foto: Tomas Nilsson

Matilda börjar gymnasiet till hösten men kommer inte att flytta till basebollgymnasiet, Akademin, i Leksand.

– Jag trivs så bra här i Karlskoga så jag blir kvar hemma. När det gäller baseboll och framtiden vill jag spela vidare i Bats och se hur mycket jag kan utvecklas.

Även Edwin Bergius kommer att göra elitseriedebut mot Rättvik. Därmed följer även han i många andra unga förmågors fotspår den här säsongen och lotsas in i landets högsta liga.

Experthjälp

För att vara på den säkra sidan att Matilda verkligen är unik inom baseboll-Sverige som första tjejen i högsta ligan har vi tagit hjälp av Bats ordförande Daniel Lindkvist och Jesper Joelsson, som under alla år som klubben funnits haft en central roll i Karlskoga Bats.

Lindkvist återkopplar snabbt:

– Nu har jag hört mig för med de gamla rävarna inom förbundet. Vissa som spelat sedan 60-talet i Sverige. Det är lite oklart om det någon gång på 70–80-talet fanns någon tjej i högsta divisionen. Det var en annan struktur och det kan ha varit någon som gjorde någon enstaka match. Där var de osäkra. Seriesystemet såg annorlunda ut också. Klart är att i modern tid – typ 25-30 år – så har det inte funnits någon tjej i elitserien!

Joelsson inflikar att:

– Vad jag kan se är det en enda tjej som spelat i elitserien, en tjej som representerar Akademin i Leksand. Men ingen som spelat för en klubb.

Han syftar då på Sundbybergsspelaren Paris Brienesse som går på basebollgymnasiet.

Lindkvist fortsätter:

– Hon spelar för Akademins lag. Det gör alla som läser på basebollgymnasiet i Leksand. Som en del i deras utbildning spelar de mot elitserielagen. De är formellt med i elitserien men på egna förutsättningar. Däremot är då Matilda först med att tagit plats i ordinarie klubblag i elitserien – åtminstone på väldigt länge, säger Lindkvist.

Liksom Joelsson och alla andra i klubben är han fylld av beundran över Matildas framfart och utveckling.

Målmedvetet

Som ordförande i Bats säger Lindkvist:

– Vi är givetvis väldigt glada att Matilda blivit uttagen till elitseriematcherna i helgen. Det är mycket välförtjänt och Matilda tränar hårt och medvetet för att hela tiden utvecklas ytterligare som basebollspelare. Det visar också på baseboll som en jämställd sport, med rätt attityd och hårt arbete finns det inga hinder för varken killar eller tjejer att spela baseboll på den högsta nivån i Sverige.

Artikeltaggar

BasebollDaniel LindkvistJesper JoelssonKarlskoga BatsMatilda Wåhlstedt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.