Hoppa till huvudinnehållet

Sopmusikal lärde barnen att sortera

Publicerad:
Vännerna Pricksan, Labbe och Mulle spelades av Therese Frimansson, Mette Geiger Fischer och Karl Noremo. Gunilla Bergerham har skrivit manus och sångtexter till föreställningen. Foto: Christoffer Tuulik

När luftballongen kraschlandar under campingsemestern blir vackra naturupplevelser i stället till ett äventyr på en soptipp. En familjemusikal som visar hur skräp förstör miljön och djurlivet spelades i Degerfors Folkets park under måndagen.

Vännerna Pricksan, Labbe och Mulle planerar en äventyrlig camping med fin natur när de lyfter med sin luftballong och åker på semester. Deras resa blir minst sagt äventyrslysten, bara några minuter in i föreställningen tvingas luftballongen kraschlanda på en öde ö i det fiktiva Vithavet.

Där möts de av sopberg med skräp likt en soptipp och soporna äts också av djuren som befinner sig i området.

– Hur ska vi få bort allt skräp och hur ska vi ta oss hem, säger Mulle, som spelas av Mette Geiger Fischer.

Helt plötsligt är ett stort jättefartyg på väg mot sopbergen och vännerna försöker signalera åt fartyget, men i stället för att bärga personerna kör fartyget rakt igenom sopbergen.

Vännerna får därefter möta fler motgångar men slås aldrig ned utan använder i stället sin uppfinningsrikedom för att klara av sin tid som strandsatta.

– Jag har gjort ett skräpplockarnät, så vi lättare kan sortera skräpet, säger Labbe, som spelas av Therese Frimansson.

Familjemusikalen innehåller många sång- och dansnummer och vid några tillfällen tar vännerna hjälp av barnen i publiken för att lösa problem.

Den interaktiva föreställningen avslutas med en final av sopsortering, där barnen får hjälpa till och bedöma vad det är för skräp som finns i sopbergen.

Efter föreställningen kunde barnen ta del av en levande utställning om hur skräpet påverkar och hur alla barn och vuxna kan hjälpa till för att bidra till mindre skräp i samhället.

Föreställningen Det stora sopäventyret var den andra av årets två barnteatrar i Degerfors Folkets park och presenterades av Folkets hus och parker.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors Folkets parkFolkets Hus och ParkerNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.