Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg närmare landslaget för Degerforsbon

Publicerad:
Gholam Soltani till höger om förbundskapten Mehdi Farokhian, som ser Degerforsbons svenska landslagsdröm som möjlig om han fortsätter "satsa med hela hjärtat". Men först och främst krävs ett uppehållstillstånd, innan dess kan inte Soltani representera Sverige.
Gholam Soltani till höger om förbundskapten Mehdi Farokhian, som ser Degerforsbons svenska landslagsdröm som möjlig om han fortsätter "satsa med hela hjärtat". Men först och främst krävs ett uppehållstillstånd, innan dess kan inte Soltani representera Sverige. Foto: PRIVAT

Gholam Soltani deltog på ett landslagsläger i helgen och får beröm av förbundskaptenen. Innan Soltani kan representera Sverige krävs dock ett uppehållstillstånd.

– Jag hoppas Sverige vill ha mig så jag får ge dom medalj i ett stort mästerskap, säger Degerforsbon.

Fristilslöftet Gholam Soltani har gått 22 matcher sedan han kom till Sverige och Degerfors.

Soltani har vunnit 21 av dessa och ser inte sin enda förlust som någon förlust.

Detta då han bara fick en timmes vila inför finalen av Lilla Mälarcupen medan segraren Kevin Makota Ström fick ett helt dygns vila efter sin semifinal.

Soltanis framfart har, så klart, inte passerat obemärkt. Den gångna helgen deltog Degerforsbon, som nyligen gick upp i 74-kilosklassen, på ett landslagsläger i Arboga.

Drygt 45 brottare, damer och herrar i viktspannet 46–125 kilo, blev uttagna av förbundskaptenerna.

– Jag fick veta under semestern, att jag skulle få åka på lägret. Jag blev stolt, säger Soltani.

Brottarna drillades hårt, såväl löpning som teknik- och matchträning stod på schemat, och förbundskapten Mehdi Farokhian gillade det han såg.

– Han visade att han har bra teknik och kondition. Han har potential, säger Farokhian om Soltani.

Gholam Soltani har vunnit 21 av 22 matcher sedan ankomsten till Sverige och Degerfors.
Gholam Soltani har vunnit 21 av 22 matcher sedan ankomsten till Sverige och Degerfors. Foto: PRIVAT

Soltani drömmer om att ta sin brottarresa hela vägen från krigets Afghanistan till ett stort mästerskap i den svenska landslagsdressen.

Förbundskapten Farokhian, som tycker att Soltani har visat att han är bland de tre bästa i sin viktklass trots att han missade SM i maj, ser drömmen som nåbar om Soltani "satsar med hela hjärtat".

Och detta verkar Soltani, som representerar Örebroklubben Hilti Akademi Nord IF, sannerligen göra.

Bara bussresan till och från Örebro, som sker flera gånger i veckan, tar tre timmar.

– Jag måste träna löpning för uthållighet, backintervaller för explosivitet, brottning för teknik och gym för styrka. Och crossfit ibland för en mix.

Just nu finns det egentligen bara ett stort hinder på vägen mot drömmarnas mål, som brottarbegåvningen ser det.

Soltani, som har hittat kärleken i Degerfors och blivit bonuspappa på köpet, har sökt asyl i Sverige och behöver uppehållstillstånd (ett ja från migrationsverket) för att även kunna bli aktuell för landslagsmatcher.

"Det är jättejobbigt"

– Jag längtar efter uppehållstillstånd. Då kan jag fokusera 100 procent på bra saker och sluta oroa mig för att behöva bli utskickad från Sverige.

Ett beviljat uppehållstillstånd skulle så klart betyda allt för hela familjen.

– Jag är inte bara orolig för att bli skickad till Afghanistan. Jag är mest orolig över att kanske inte få leva med dom jag älskar, det är jättejobbigt. Om jag får uppehållstillstånd kan jag börja ett nytt liv med min familj.

– Jag vill hämta många medaljer till Sverige, jag tror att jag kan om jag får chansen. Jag hoppas Sverige vill ha mig så jag får ge dom medalj i ett stort mästerskap.

I väntan på det stora beskedet kommer Soltani att fortsätta sin målmedvetna brottarsatsning efter bästa förmåga.

– Jag vill tacka mina tränare i Örebro, Patrik och Bulat. De hjälper mig hela tiden, med allt.

Artikeltaggar

BrottningDegerforsGholam SoltaniSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.