Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogakille uttagen till VM

Publicerad:
William Tran har, trots att han bara gör sitt första av två år i kadettklassen, blivit uttagen för att representera Sverige i VM.
William Tran har, trots att han bara gör sitt första av två år i kadettklassen, blivit uttagen för att representera Sverige i VM. Foto: Jeff Tran

William Tran, 14, fick sitt livs mejl på onsdagen. William har, som ensam katakadett, blivit uttagen för att representera Sverige i höstens VM i Chile.

– Min dröm har alltid varit att få representera Sverige i VM. Jag är väldigt stolt, säger Karlskogakillen.

William gjorde, inspirerad av storasystrarna Izabella och Emma, sin första karateträning som femåring.

– Jag tyckte att det skulle vara kul att testa. Jag gjorde inte så mycket och var väldigt nyfiken på nya saker, minns William.

– Men när jag kom dit blev jag väldigt rädd. Det slutade med att jag bara tränade en liten stund och sen blev ledsen för att jag inte kunde uppvärmningsövningarna.

Det har sannerligen hänt en del sedan dess. William tog sig tillbaka till dojon, lärde sig uppvärmningsövningarna och visade sig därefter ha stor talang.

Karlskogakillen har, för att maximera sin satsning, pendlat till Karlstad Karate Förening de senaste fyra åren och nu börjar hans målmedvetenhet ge riktigt starka resultat.

William vann premiären av Karate1 Youth League, världens största tävlingsserie för U14, i Bulgarien förra våren och på onsdagen fick han sitt livs mejl.

En av sex i truppen

Landslagsledningen meddelade att William, trots att han har ett år kvar i kadettklassen (yngre juniorer), hade blivit utvald för att representera Sverige i höstens världsmästerskap.

– Min dröm har alltid varit att få representera Sverige i VM. Jag är väldigt glad, nöjd och stolt.

Kadett-VM avgörs parallellt med junior och U21. Totalt tävlar 1 700 atleter från 120 länder i Chiles huvudstad Santiago 23–27 oktober.

Sverige ställer upp med sex utövare och William är uttagen som ensam kadett i inriktningen kata.

"Obeskrivlig dröm"

William kan komma att ställas mot ett år äldre utövare, men har redan vunnit flertalet internationella tävlingar och åker inte till Chile för att be om ursäkt för sig själv.

– Jag vill känna att jag har gjort en bra prestation efteråt och komma så långt som möjligt.

Hur går tankarna kring att bli världsmästare?

– Det skulle vara rena drömmen för mig. En obeskrivlig dröm, måste jag säga.

För William, som ingår i förbundets framtidstrupp, handlar nu allt om att toppa formen till VM.

– Jag ska till Budapest (Budapest Open) om två veckor. Det är en ganska stor tävling och det blir första gången jag representerar Sverige utomlands. Det är självklart en jättemäktig känsla.

– Sen blir det ju hård träning med både karate i Karlstad och fys på Aero Träningscenter. Jag är glad att jag har min katatränare Emilio Merayo och min fystränare Jan Edström, de hjälper mig jättemycket och jag är väldigt tacksam.

William är också noga med att poängtera att han aldrig hade nått VM utan stödet från sin familj.

– Pappa hjälper mig i dojon hemma och han och mamma har rest runt med mig och stöttat mig på alla tävlingar i alla år, både i Sverige och utomlands. Jag har fått ett enormt stöd från hela min familj och det betyder allt.

Artikeltaggar

KampsportKarlskogaSverigeWilliam Tran

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.