Hoppa till huvudinnehållet

Roadracing – lika roligt nu som då

Publicerad:
Mika Ikonen och Thomas "Sylen" Ellqvist är uppväxta med roadracing. De har både haft och har mycket roligt med sin favoritsport. "Jag började igen när jag fick möjlighet att köpa tillbaka den här hojen, den som jag tävlade med i SM för runt 25 år sedan", berättar "Sylen". Foto: Tomas Nilsson

Mika Ikonen var en Sveriges bästa förare och tävlade i världseliten som burkslav. Thomas ”Sylen” Ellqvist har SM-förflutet. Nu är båda sedan några år tillbaka inom roadracingen efter långa uppehåll. Och stortrivs.

Under det gångna veckoslutet har det handlat om classic racing på Gelleråsen arena under namnet Carlbarks Oldtimer TT som avslutar den nordiska serien.

– Det här är mer populärt än SM sett till antalet starter. Det handlar om cirka 250 starter under helgen, berättar Ikonen som individuellt har vunnit SM-deltävlingar och blivit trea i sammandraget.

Stora åldersskillnader

Åldersskillnaden mellan förarna är stor, den äldsta är drygt 70 medan den yngsta inte ens "fyllt körkort" även om Ikonen och Ellqvist uppskattar att de flesta är i åldern 30 till 50 år.

Själva är de kring 50-årsstrecket; Degerforskillen Ikonen har redan fyllt medan Ellqvist, från Karlskoga eller närmare bestämt Aggerud, får vänta ytterligare en tid på sitt 50-årsfirande.

Dubbla roller

Ikonen har fortfarande, precis som under sin aktiva karriär, två roller på banan. Dels kör han själv, och dels är han burkslav till Peter Söderberg från Köping.

– Det är många 125 cc-förare som blir burkslavar. Som jag, berättar Ikonen.

– Det handlar mycket om balans, och om att vara smidig, fortsätter han.

Åtminstone förr, när han var med och vann deltävlingar både i EM och i mästerskapet i Tyskland var han smidig.

Peter Söderberg och Mika Ikonen kamperar tillsammans när det gäller sidovagn.
Peter Söderberg och Mika Ikonen kamperar tillsammans när det gäller sidovagn.

– Löparskorna står lite för långt in i garderoben nu, lägger han till med ett leende och klappar sig på magen.

Båda betonar att det fortfarande är lika roligt att tävla.

– Hornen växer fram i pannan när man kommer ut på banan. Men när det blir för roligt åker jag in i depån, säger Ellqvist som under sina år i SM-sammanhang för cirka 25 år sedan kan se tillbaka på insamlade poäng.

– Jag kör tills målflaggan kommer. Gärna i regn, inflikar Ikonen.

– Ärligt talat gör jag det också, fortsätter Ellqvist med ett leende.

"Det ser ju ut på den här bilden som om jag ser upp till honom", säger Thomas "Sylen" Ellqvist och skrattar tillsammans med kompisen Mika Ikonen.
"Det ser ju ut på den här bilden som om jag ser upp till honom", säger Thomas "Sylen" Ellqvist och skrattar tillsammans med kompisen Mika Ikonen.

Vid sidan av banan verkar stämningen vara väldigt bra mellan förarna.

– Jaja, absolut. Och inte bara mellan oss två utan överlag, säger Ikonen.

Och tillägger, med en nick ut mot banan:

– Det är bara där ute vi är konkurrenter.

Många länder

Under ett långt liv inom roadracingen har Ikonen fått uppleva många länder och lärt känna många människor som nu kan dyka upp i classic-sammanhang.

– Vi hjälps åt, säger Ellqvist.

– Ja, jag får till exempel låna "Sylens" hoj nu när jag kört sönder min, berättar Ikonen.

Därför "Sylen"

Smeknamnet "Sylen"?

– Jag var i sjuårsåldern. En bekant hade varit på konfirmationsläger. Där fanns en annan med mitt förnamn som kallades "Sylen". Så då fick jag också heta det. Det har hängt i sedan dess.

I klassen Stroke Serenade nådde Lars Johansson från Karlskoga, som du kan läsa mycket mer om här, den bästa lokala placeringen då han körde in som tvåa under söndagen.

Resultat från helgens tävlingar på Gelleråsen arena

Artikeltaggar

Gelleråsens motorbanaMika IkonenRoadracingThomas Ellqvist

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.