Hoppa till huvudinnehållet

Härtill är jag nödd och tvungen

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Foto: Christoffer Tuulik

Sverige har, enligt Veckans Affärers årliga lista, 191 miljardärer. Det är 93 fler än för tio år sedan. Ett annat mått på den sneda inkomstfördelningen är att de 40 rikaste familjernas förmögenhet vuxit rejält de senaste årtiondena och i dag utgör sex gånger så stor del av samhällets totala förmögenhet jämfört med 1981.

I det läget lägger den S-ledda regeringen fram en budget som bland annat innehåller avskaffad värnskatt vilket kostar 6,1 miljarder kronor.

Slopad värnskatt innebär ökade inkomstklyftor i Sverige.

Det är ett faktum som även finansminister Magdalena Andersson (S) har fullt klart för sig så varför medverkar hon till detta? Svaret är, säger hon, Januariavtalet med Centern och Liberalerna och det kan förvisso vara sant.

Men ska en socialdemokratiskt ledd regering verkligen föra en politik som leder till ökade klyftor? Är makten så mycket värd att den egna politiken, ideologin, inte längre spelar någon roll?

Mitt svar är nej.

Jag har varit sosse sedan barnsben och anser att ett parti inte kan gå med på vilka kompromisser som helst bara för att behålla makten. Vad är den makten värd om den förda politiken ligger mil från partiets grundläggande ideologi?

Det är att sälja ut partiets själ för en grynvälling.

Höstens budget innehåller skattesänkningar på 16 miljarder men eftersom den även innehåller höjd skatt på bland annat förbränning av avfall och plastkassar blir nettot av skattesänkningarna 13 miljarder.

Det i ett läge när stora delar av kommunsektorn går på knäna, sjukvården är i kris och lag och ordning är ytterligare ett eftersatt område. För att inte tala om problemen med integrationen. Det finns med andra ord betydligt bättre sätt att använda pengarna än att ta bort värnskatten som gynnar de rikaste allra mest och på så vis ökar klyftorna än mer.

Kommunerna ska få ett tillskott på sammanlagt 5,6 miljarder och även om det är ett välkommet tillskott hade det varit än bättre om den summan plussats på med de 6,1 miljarder som framöver hamnar hos dem som tjänar allra bäst.

Men visst, pensionerna ska ju höjas med ett par hundra kronor.

Härtill är jag nödd och tvungen sa biskop Brask.

Januariavtalet hävdar Magdalena Andersson.

Ett parti som håller på att förlora såväl ideologi som kompassriktning suckar jag

Helena Frisk. ledarskribent

Artikeltaggar

ÅsikterKuriren-ledareLedare