Läsning måste vara en del av livet

Helg
PUBLICERAD:
Foto: Roger Gleisner
”Jag måste använda ord när jag talar till er. Ni måste lära er ord”

Jag vet att jag citerat Lars Forsell tidigare, men det han säger är så sant. Citatet har fått ny aktualitet den senaste tiden.

Först beslutar SVT att ta bort bokrecensionerna från ”Gokväll” och sedan kom rapporten ”Ungar och medier 2019”.

Den rapporten gör mig ärligt talat mörkrädd. På sju år har läsandet bland unga mellan 13 och 18 halverats. Detta från en redan låg nivå.

I dag är det bara var tionde ungdom som dagligen läser böcker eller tidningar på sin fritid. Nio av tio tonåringar läser inte varje dag.

Det betyder – enkelt uttryckt – att de ger sig ut i vuxenvärlden med ett handikapp.

Inte helt otippat göder läsande ditt ordförråd. Om du inte läser lär du dig inte tillräckligt många ord för att kunna ta till dig en tidningstext eller förstå med avancerade instruktioner och anvisningar.

Du står alltså utan det ordförråd du behöver för att kunna skaffa dig en utbildning och ett jobb. Utan det ordförråd du behöver för att kunna begripa vad som händer i världen och därmed kunna vara med och påverka utvecklingen.

Jag pratar alltså inte om att plöja Strindberg, Dostojevskij och Shakespeare för att kunna slänga sig med en massa citat och (eventuellt) kunna imponera med djupsinniga jämförelser och analyser. Ämnet är inte litteraturvetenskap.

Jag pratar om att kunna bidra till och påverka den värld jag lever i.

Ytterst handlar det om att kunna föra sin talan, att kunna argumentera mot myndigheter som kör över dig, att kunna övertyga ditt barn om nödvändigheten av att göra eller inte göra något. Det handlar om att kunna förklara för din chef varför ett beslut är nödvändigt eller ödesdigert, att kunna vinna en argumentation med en meningsmotståndare med lite mer avancerade metoder än ”du e körd i huve”.

Om någonting är ”viktigt” kan det exempelvis vara angeläget, avgörande, grundläggande, betydelsefullt eller essentiellt. Om man då bara kan ordet ”viktigt” är det ju svårt att förklara för omgivningen hur viktigt just detta beslut är för dig. För mig är det enklare att fatta ett angeläget beslut än ett som är helt avgörande.

Dessutom innehåller varje bok nya lärdomar och tar dig med på fantastiska äventyr som du aldrig skulle komma på annars. Att läsa vidgar dina vyer, ökar din förmåga att förstå omvärlden, utvecklar din empati och inlevelseförmåga.

I det stora sammanhanget är det dock bara grädde på moset.

Läsande handlar om att skaffa sig redskap för att kunna leva det liv man vill ha. Och är det inte det vi alla önskar för våra barn?

Catarina Forsberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.