Boende i Svartå bör koka vattnet efter sabotage

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Boende i Svartå uppmanas att koka vattnet då man inte vet om det är tjänligt efter sabotage i högreservoaren.
Foto:
Till följd av ett sabotage i högvattenreservoaren i Svartå behöver vattnet kokas innan det dricks.

En tank med dricksvatten kommer att placeras vid Q-star i Svartå, skriver Degerfors kommun på sin hemsida.

Någon eller några har brutit upp såväl grindarna som luckan till högreservoaren i Svartå, vilket man från Degerfors kommuns sida ser ytterst allvarligt på. Polisanmälan är under upprättande men det man började med var att direkt gå ut till allmänheten med uppmaningen att koka vattnet.

– Vi har gått ut med information via radiokanaler och sms till alla abonnenter som berörs och på kommunens hemsida samt till Svartå utvecklingsgrupp. Så vi har informerat på bred front, säger miljö- och samhällsbyggnadschef Mårten Persson.

Okänt när

VA-chef Tony Kölborg berättar att allt var lugnt vid reservoaren i måndags då personal gjorde inspektion. När inbrottet skett är okänt, men det upptäcktes på onsdagen.

– Vi har kontrollerat vattnet, genom att lukta och smaka på det och vi känner inget särskilt, säger Kölborg.

– Vi märker inga petroleumprodukter, inget oljeskimmer eller dylikt, i vattnet vilket ju annars är något som kan förstöra en vattentäkt helt och som kan innebära jättebekymmer att komma tillrätta med. Men vi vet heller inte om här har stått öppet i ett eller två dygn, säger Mårten Persson.

Vattenprover

Vattenprover, såväl kemiska som bakteriella, har tagits och anlände till Karlstad på onsdag eftermiddag. Dessa kan man få svar på som tidigast under torsdagen och fram till dess man fått klartecken på att proverna är ok, så uppmanas allmänheten att koka vattnet.

– Som en försiktighetsåtgärd, förklarar Tony Kölborg och tillägger:

– Vi fyller på reservoaren nu och byter ut vattnet, men det tar tid.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.