Fortfarande bakterier i Svartå-vatten

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Prover som tagits i vattenreservoaren har visat höga halter av koliforma bakterier. Boende i Svartå rekommenderas att fortsätta koka vattnet.

Vid lunchtid på fredagen var det fortfarande kokning av vattnet i Svartå som gällde.

– Vi ser på provsvaren att det prov som vi tog i reservoaren kommer inte bli godkänt, menar Tony Kölborg, VA-chef i Degerfors.

Anledningen till att testerna inte blir godkända är för höga halter av koliforma bakterier. Orsaken till detta är oklar.

– Det är svårt att ta tester ur en reservoar. De prover vi tagit på vattennätet i övrigt ser bra ut, fortsätter Kölberg.

Efter att proverna tagits har man tömt, rengjort och klorerat reservoaren. I nuläget håller man på och fyller upp med vatten igen.

På Degerfors kommuns hemsida dementerar man ett rykte som uppstått att grinden och luckan skulle varit öppen i ett års tid, något som alltså inte stämmer då kommunens vatten och avloppsenhet besöker reservoaren för tillsyn två gånger i veckan.

Man också vet med säkerhet att inget vatten med koliforma bakterier släppts ut till något hushåll.

Nya tester kommer tas på måndag.

Se tidigare artikel:

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.