Bokens dag bjuder på variation

Litteratur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Patric Borg, Annika Helgadotter, Erik Wahlström, Anna Tagelius och Ann Axberg berättar om programmet den femte november.
Foto: Roger Gleisner
En stor variation och bra blandning, så summerar arrangörerna valet av författare på årets upplaga av Bokens dag i Karlskoga. Den femte november är det dags, men redan på söndag släpps de eftertraktade biljetterna.

1999 genomfördes den första upplagan av Bokens dag, ett evenemang som då inte var lika populärt som idag.

– Första och kanske andra året gick det med förlust, sen vände det, berättar Erik Wahlström från Karlskoga tidning/Kuriren som är en av medarrangörerna.

Arrangörerna gav inte upp och redan tredje året strömmade publiken in.

– Då fick vi istället ha två föreställningar, minns Ann Axberg på Akademibokhandeln.

Den omåttligt populära Odd Zschiedrich är tillbaka som konferencier. Odd fanns med redan vid starten 1999 och återkom under flera år innan hans agenda satte stopp. För två år sedan drog han ner på tempot vilket möjliggjorde att han kunde återvända till scenen i Karlskoga.

– Att han är tillbaka har många besökare uttryckt sin glädje över, berättar Axberg.

Totalt har 83 författare gästat Bokens dag i Karlskoga genom åren, med årets arrangemang är summan uppe i 88.

De fem författare som gästar Karlskoga den femte november skriver i olika genrer och har alla intressanta föreläsningar att bjuda på.

– Det är en riktigt bra mix i år. Det känns inte som att någon sticker ut mer än någon annan, fortsätter Wahlström.

Författaren och tillika krögaren Paul Svensson inleder föreställningarna. Han har grundat restaurangen Retaste där han, tillsammans med kocken Christofer Ekman, tar tillvara på råvaror i stället för att slänga och tillagar dem till goda rätter. I boken "Rädda maten" får läsarna ta del av åttio klimatsmarta tips och recept för att minska matsvinnet.

Årets deckarförfattare på plats under Bokens dag heter Anders Roslund. Han har skrivit ett tiotal böcker, många tillsammans med författaren Börge Hellström. Några av de mest kända böckerna duon skrivit är "Tre sekunder" och "Tre minuter". Den sistnämnda gavs ut 2016. I början av 2017 dog Hellström och Roslund bestämde sig för att fortsätta att skriva serien ensam. 2018 kom därför uppföljaren "Tre timmar".

Roslunds senaste bok är även den en thriller. "Jamåhonleva" är en berättelse om en femårig flickas födelsedag, en dag som förändrade många människors liv. En berättelse om hämnd och förräderi när det förflutna kommer ikapp nuet.

Reflekterar

"I full blom" är skriven av livsnjutaren Edward Blom. I sin personliga bok blandar han humor och allvar, kultur och litteratur, folkbildning med egna upplevelser. Han berättar sin syn på allt ifrån herrmiddagens magi, att bli far, alkohol och till den svåra saknaden av att inte längre vara en ung stofil. Blom ger i boken bilden av en mer reflekterande person än den matglada livsnjutare man är van att se och höra i media.

En stor variation och bra blandning, så summerar arrangörerna valet av författare på årets upplaga.
Foto: Roger Gleisner

Den lokala anknytningen på årets Bokens dag ligger i år inte hos författaren utan i boken som författaren skrivit. Det handlar om Ingrid Carlbergs bok om Karlskogas Alfred Nobel. Här lyfter hon fram nya och hittills okända källor om Nobel när hon tagit fram material till sin bok "Nobel Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans priser".

Femte författaren, Tobias Karlsson, var nyligen i Karlskoga. Då pratade han om dans på invigningen av Dansens hus. Under Bokens dag ska han berätta om sin självbiografi "Inte alltid en dans på rosor". Boken handlar om uppväxten i Östansjö utanför Örebro där han aldrig kände sig hemma bland fotbollskillarna utan valde en annan väg, den via dansen. Hans val blev orsak till mobbing och i ett litet samhälle där man inte får sticka ut för mycket blev Tobias extra utsatt. I sin bok berättar han med humor och självdistans om sitt liv, om vikten av att våga vara ärlig mot sig själv och hur man finner styrkan att gå vidare efter svåra händelser.

Fort slutsålt

Biljetterna släpps på söndag och arrangörerna förväntar sig att de, som vanligt, tar slut fort.

– Förra året var det slutsålt till båda föreställningarna på 37 minuter, berättar Axberg.

Hur fortsättningen för bokens dag kommer att bli när bokhandeln inte längre finns kvar är oviss.

– Vi vet inte hur det blir nästa år, men vi hoppas förstås att det inte är sista året för det här populära evenemanget, avslutar Wahlström.

Bokens dag arrangeras av Akademibokhandeln, Karlskoga bibliotek, Marknadsplats Karlskoga samt Karlskoga Tidning/Kuriren.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.