Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatta mätningar på skjutfältet

Publicerad:

Inga förhöjda halter nedströms. Resultaten av förra sommarens mätningar visar ingen större spridningsrisk från den förorenade Långsjön inom Bofors skjutfält. Men för att vara säker fortsätter provtagningarna även nästa år.

I Långsjön har det dumpats totalt cirka 1 066 ton avfall. Dumpningarna startade 1954. Från början var det ett accepterat sätt enligt dåtidens miljölagar att hantera avfall där risk för explosion förelåg. I början av 2000-talet gjordes mätningar i sjön och de visade mycket höga halter av kvicksilver, arsenik, nickel, bly och koppar.

Under sommaren 2018 påbörjades provtagningarna i Långsjön och Höglundagruvan.

Höglundagruvan ligger också på Bofors skjutfält. I gruvan deponerades oljor och emulsioner från Bofors- och Kilstaverken under 50-talet och fram till 1966.

Ett möte

Sofia Persson är miljöhandläggare på länsstyrelsen och har haft hand om ärendet kring Bofors skjutfält.

– Akzo Nobel och deras konsult har varit här på ett möte och redovisat provresultaten från Långsjön och som de tog förra sommaren. Resultaten visade ingen större spridning till andra vattendrag.

Långsjön anses inte vara ett skyddsobjekt på grund av att sjön är så förorenad.

– Vi kan se halter som är över det normala. Däremot får inte föroreningarna sprida sig vidare.

Provresultaten visade inte heller några förhöjda halter av föroreningar nedströms.

– Det tyder på att det inte är någon spridning från Långsjön. Föroreningarna ligger konstant i sjön och vi befarade att halterna skulle vara högre, så vi är nöjda.

Fortsatta provtagningar

De kom överens om på mötet att fler provtagningar skull genomföras.

– Provtagningarna genomfördes under förra sommaren och det var en extrem torr sommar. Det man är rädd för är att det sprider sig genom vattnet nedströms. Vi ska gå vidare ett år till med provtagningar så vi är säkra på att proverna stämmer. Nu kommer företaget förlänga provtagningsplanen ett år och ta nya prover under våren och hösten 2020. Preliminär start blir i mars månad.

Parallellt pågår provtagningarna i och runt Höglundagruvan.

– Ärendet kring Höglundagruvan rullar på. Där har de gjort provborrningar med fyra hål. De mäter ifall föroreningarna i gruvan kan rinna ut från gruvhålet till i grundvattnet och där har vi inte fått några resultat, säger Sofia Persson.

Gifterna i Långsjön får inte påverka ImälvenFortsatta provtagningarUtredningen klar i februari 2016Har dumpat 1 066 ton farligt avfall

Artikeltaggar

Bofors skjutfältKarlskogaLångasjöLänsstyrelsenMiljö

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.