Svartåvatten ska fortfarande kokas

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Dricksvattnet i Svartå ska kokas än till dess slutliga provsvar gett klartecken att så inte behövs.
Foto: Anna Warner
Svartåborna ska koka vattnet än ett tag, i väntan på de slutliga svaren på prover som togs under tisdagen. Samtidigt fortsätter man det arbete som var påbörjat redan före sabotaget, med att öka säkerheten vid vattenreservoarerna.

Det var i onsdags som sabotaget vid högreservoaren i Svartå upptäcktes och sedan dess har boende i Svartå tätort uppmanats att koka sitt vatten.

Prover har visat på förhöjda halter av koliforma bakterier i vattnet och enligt VA-chef Tony Kölborg vill man därför fortsätta vidta försiktighetsåtgärder som kokning. Reservoaren har dock klorerats och tömts på vatten vid ett par tillfällen, senast i måndags.

Bakterier

Koliforma bakterier finns såväl i människokroppen som i jord och mark, enligt Kölborg, så till dess slutliga analyssvar kommit som helt ger klartecken ska alltså vattnet kokas.

– Det är svårt att ta prover i en reservoar, det finns ingen kran att tappa ur så man måste sänka ner en provflaska och det är väldigt känsligt. Så det är inte det lättaste, säger Kölborg vidare.

Säkrar upp

Den uppbrutna luckan vid reservoaren har lagats provisoriskt, men redan innan sabotaget inträffade hade arbetet påbörjats med att skärpa säkerheten vid reservoarerna. Alla kommunens vattenverk är larmade men redan förra året började man med att se över säkerheten vid reservoarerna.

– Vi har också tagit in offerter på nya luckor, i vilka det finns en kontakt så att om de bryts upp går ett larm direkt till vattenverket, säger Kölborg.

På onsdag eftermiddag hade Kölborg åter kontakt med laboratoriet, men kokrekommendationen kvarstår.

– Det ser ut att gå åt rätt håll för nu finns inga e.coli eller koliforma bakterier i vattnet. Men man pratar om tre- och sjudygnsanalyser, så tidigast på fredag kan kokrekommendationen eventuellt släppas och då kommer jag ha en övervägning med miljökontoret först, säger Kölborg.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.