Hoppa till huvudinnehållet

Nytt digitalt system ska minska driftstopp

Publicerad:
Peter Rockedahl, teknisk direktör på Moelven närmast i bild.

Valåsens sågverk tar ett nytt steg i sin digitalisering när de viktigaste maskinerna nu får sensorer som ska analysera deras effektivitet. Projektet sker i samarbete med Svenska kullagerfabriken, SKF.

Det nya samarbetet görs för att öka tillgängligheten i de mest kritiska maskinerna för produktionen vid sågverket. Ett onlinesystem ska installeras där sensorer installeras i maskinerna, som ska avläsa deras prestanda.

– Sensorerna ska rapportera maskinernas tillstånd, de ska analysera och skicka avvikelser. Vi installerar systemet för att sedan analysera och fjärrstyra från Göteborg. Vi skickar sedan information till underhållsavdelningen vid Moelven Valåsen, säger Gösta Andersson, presschef vid SKF.

Maskinerna ska rulla

Beroende på vad det är för avvikelse eller larm kommer olika åtgärder vidtas för maskinerna i Valåsen.

– Man kan exempelvis behöva justera något i maskinen alternativt behöva göra ett lagerbyte inom en viss tid. Genom det nya systemet får fabriken större möjligheter att planera in underhållsstopp. Enkelt förklarat ska det här undvika oanmälda driftstopp, maskinerna ska rulla när de ska enkelt förklarat, fortsätter Gösta Andersson.

Moelven inledde ett större digitaliseringsarbete år 2017 med målet att öka effektiviteten och minska energianvändningen i anläggningen.

– För oss är det angeläget att finna en leverantörspartner som med både kunskap och engagemang har resurser att genom nya angreppsätt stödja den fortsatta utvecklingsresan för att öka tillförlitligheten i våra maskiner, säger Peter Rockedahl, teknisk direktör vid Moelven.

Läs också:

Moelven leder digitaliseringen

Artikeltaggar

GöteborgKarlskogaMoelvenMoelven Valåsen ABNyheterValåsens sågverk

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.