Hoppa till huvudinnehållet

Höjt kostpris - en av åtgärderna för socialens ekonomi

Publicerad:
Socialnämndsordförande Johanna Svärd (S) och socialchef Ted Sandin berättar hur kostnaderna ska sänkas.
Socialnämndsordförande Johanna Svärd (S) och socialchef Ted Sandin berättar hur kostnaderna ska sänkas. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Det fanns en idé om att lägga sig på samma prisnivå som Karlskoga vad gäller kosten inom Särskilt boende, Säbo. Men socialnämnden i Degerfors valde att bara gå upp till halva nivån. Det är bara en av flera åtgärder för att få ned kostnaderna inom socialnämndens verksamheter.

I förslagen till kostnadsreduceringar motsvarande fyra procent i nästa års budget hade socialnämnden att ta ställning till en höjning av kostpriserna i Säbo till samma nivå som Karlskoga har. En höjning som skulle innebära en inkomstökning med 1,3 miljoner kronor.

– Men nämnden sa att så högt kan vi inte gå. Man ville lägga sig på betydligt lägre nivå, så det blev ett spar på hälften, eller runt 600 000 kronor istället för 1,3 miljoner, berättar socialchef Ted Sandin och tillägger:

– Höjningen blir 8 kronor per dag på tre måltider plus den vanliga höjningen, som följer index för livsmedel och löner, så totalt en höjning med 15 kronor per dag.

Kostpriset i särskilt boende höjs inte lika mycket som först var föreslaget.
Kostpriset i särskilt boende höjs inte lika mycket som först var föreslaget. Foto: Pontus Lundahl/TT

– Den föreslagna kostnadshöjningen var först 25 kronor men vi kom överens om 8 kronor, plus indexökning. Nån gång måste vi komma upp i nivå och då blir det en jättestor kostnadssmäll och visst är 8 kronor mycket, men 25 kronor blir för mycket att höja på en gång, säger socialnämndsordförande Johanna Svärd (S).

Andra lokaler

– Då är frågan var ska vi hämta resterande 700 000 kronor som saknas upp till 1,3 miljoner kronor och det tänker vi göra på lokalsidan, säger Sandin.

I samarbete med Degerforsbyggen tittar man nu på hur man kan komma loss ur lokaler på Slingan 4 och 6 för att istället nyttja lokaler som finns över på Västergården, bland annat sedan hemtjänsten flyttat till Sveagatan. Daglig verksamhet, som idag finns i Slingan, är en av de verksamheter man vill flytta in i Västergården.

– Daglig verksamhet har verksamhet både i Slingan och på Odelbergsvägen och är trångbodda plus att en del individer som är där har svårt att ta sig in i lokalerna, genom att där är spiraltrappa. Lokalerna är heller inte handikappvänliga. Fördelen med om vi finner det möjligt att flytta till Västergården är att de lokalerna redan är anpassade, säger Johanna Svärd.

– Degerforsbyggen ska samtidigt gå ut med en enkät för att se vilket intresse det finns hos allmänheten att hyra lägenheter i Slingan, säger Ted Sandin.

Utbildningsstopp

I åtgärdsplanen för att få ned kostnaderna i socialnämnden finns också något man kallar reglerat anställnings-, inköps- och utbildningsstopp vilket man inför redan i år för att minska kostnaderna.

– Ja det var en extrapunkt, att vi vill dra i handbromsen redan nu i år så vi beslutade införa en del av förslag nu, bland annat de nämnda, säger socialnämndens ordförande Johanna Svärd (S).

Ted Sandin berättar vidare:

- Sen har vi tillfört inga övernattningar på tjänsteresor, som en signal att vi måste tänka om när det gäller hur vi arbetar med erbjudanden om konferenser och utbildningar. Helt enkelt mota Olle i grind. För det märkte jag på socialchefsträffen med andra kommuner, övernattningar kostar ändå en tusenlapp här och där och mycket handlar också om signalvärdet.

– När det gäller utbildningar har vi behov av de som handlar om lyftteknik för nyanställda eller såna om hot och våld, men att vi har koll på signalvärdet även där, att vi måste tänka om och vara noga med hur vi väljer. Vi måste hålla igen på allt och titta i vår egen organisation innan vi förändrar för våra medborgare, säger Sandin.

Andra poster

Ingen fyllnadstid kommer beviljas inom hemtjänsten i och med heltidsprojektet.

Genom att inte rekrytera biträdande socialchef och inte implementera ett antal system, bland annat nyckelfri hemtjänst, så sparar man ytterligare några hundratusen.

HVB-hem i egen regi, som vi tidigare berättat om, räknar man med ger en besparing på 8 miljoner kronor men under nästa år, då uppstart och implementering av verksamheten görs, endast hälften.

Även den nya chefsorganisationen, som läsarna känner till, gör en kostnadsminskning med runt 3 miljoner under nästa år.

– Jag som ordförande kan säga att förvaltningen gjort ett bra jobb, för sparförslagen ger ingen stor påverkan nere i verksamheterna, vi ska inte stänga avdelningar eller säga upp personal. Jag uppfattar det som att förvaltningen gjort en djupgrävning i förvaltningen och jag kan känna mig tillfreds med det som lagts fram och jag och nämnden står helt bakom förslaget till kostnadsreduceringar, säger Johanna Svärd.

Artikeltaggar

DegerforsJohanna SvärdPolitikSocialnämnderSveagatanTed SandinVästergården

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.