Teknik på schemat för elever under praovecka

Nyheter
PUBLICERAD:
Karl Horvath, Felix Forsberg, Philip Wulfstand, Randy Tran, William Löfving, Neo Lackman och Robin Kassem går alla sju på Österledsskolan. Den här veckan har de praovecka hos teknikföretag i Karlskoga.
Foto: Helena Lundberg
Västra Bergslagens industriförening (VBIF) i samarbete med högstadieskolorna i Karlskoga och Teknikcollege har tagit fram ett nytt koncept på prao för högstadieelever.

I en vecka får de elever som fått praoplats inom VBIF vara på olika företag varje dag. Gemensamt för alla företagen är att hos dom handlar praktiken om teknik.

Tio elever i nionde klass från respektive högstadieskola i Karlskoga deltar. Förra veckan var det Bregårdsskolan, den här veckan Österleden och nästa vecka kommer eleverna från Skranta.

– Det här konceptet ger ungdomarna en inblick i hur det är att arbeta med teknik samtidigt som det ger oss en möjlighet att berätta om våra verksamheter och visa upp våra företag, menar Maria Gräsberg, Bharat Forge Kilsta AB.

Under veckan kommer eleverna få se fyra olika teknikföretag i Karlskoga, den femte dagen kommer alla trettio eleverna från de tre skolorna åka gemensamt till Örebro universitet där de kommer få träffa teknikstudenter.

Västra Bergslagens industriförening och skolan ser enbart vinning med att kunna erbjuda den här typen av praoplats redan på högstadiet. Dels menar företagen att de kan gå in med ett riktigt bra koncept för en dag istället för att erbjuda praktik under en hel vecka, men också för att tidigt väcka intresset för tekniken hos ungdomar.

– Vi ser ett enormt behov av teknisk kompetens och vill därför skapa ett teknikintresse redan i grundskolan, säger Anna Posth Skoog, VBIF.

Senaste året har VBIF räknat ut att man i Karlskoga rekryterat mellan 500-600 personer, en kompetens man gärna hämtar lokalt så länge den finns.

– Om vi ska hitta kompetensen i Karlskoga så måste vi börja här där man kan få elever att välja teknik redan på gymnasiet, berättar Per Linnerblad, HR-chef på BAE Systems.

Viktigt att vägleda rätt

Företagen berättar att det framåt kommer behövas kompetens både från gymnasieskola och högskola. Även för skolan betyder det mycket att få lära sig mer om företagen på orten och deras verksamhet.

– Som syokonsulent är det också viktigt att jag lär mig så jag kan vägleda eleverna bättre, berättar Maria Berglind, syokonsulent på Bergslagsskolan.

Den här typen av praktikvecka för elever i årskurs åtta och nio gör man sedan en tid tillbaka i Örebro. Teknikcollege som är inblandade även i Örebro har varit till stor hjälp när man nu kopierar det till Karlskoga. Dessutom har det visat sig populärt bland eleverna.

– Det var många som önskade teknikveckan på sin prao så det slutade med lottning av platserna, fortsätter Berglind.

De elever från Österleden som fanns på plats första praodagen fick spendera den på BAE Systems med rundvandring och information. Den roligaste biten enligt eleverna sparades till dagens slut, problemlösning. En uppgift delades ut där de skulle diskutera sinsemellan och komma fram till olika tillvägagångssätt för ett mer effektivt arbetssätt. Många förslag kom fram som de gemensamt berättade om och hur de hade tänkt.

Gymnasiet väntar

Killarna som finns med på veckans prao gillar upplägget med att besöka ett företag per dag och förstås resan till Örebro.

– Jag ser verkligen fram emot torsdagens besök på universitetet, säger Robin Kassem.

Om några månader ska de söka gymnasielinje, flera av dem har redan klart för sig åt vilket håll det lutar.

– Jag visste redan innan den här veckan att jag vill gå tekniklinje på gymnasiet, säger William Löfving och några till håller med.

– Jag är fortfarande lite osäker, säger Karl Horvath men tillägger att han tror många frågetecken kommer räta ut sig med hjälp av praoveckan.

Praovecka inom teknikföretagen genomförs i år för första gången, till våren är det eleverna i årskurs åtta som får chansen att delta.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.