Hoppa till huvudinnehållet

Brottarklubbens satsning för att vända trenden

Publicerad:
Johanna Johansson Karlsson vann USM-guld för Karlskoga Brottarklubb som 13-åring. 17 år senare är hon nu tillbaka som tränare och hon stortrivs med att "få ge tillbaka" till klubben.
Johanna Johansson Karlsson vann USM-guld för Karlskoga Brottarklubb som 13-åring. 17 år senare är hon nu tillbaka som tränare och hon stortrivs med att "få ge tillbaka" till klubben. Foto: Dennis Pavlovic

Efter några positiva år har Karlskoga BK nu en nedgång, speciellt på flicksidan. I ett försök att vända trenden har klubben nu rekryterat två kvinnliga huvudtränare.

Karlskoga Brottarklubb grundades redan 1933 och har, inte minst, en stolt historia på dam- och flicksidan.

– Vi var första klubben i Sverige som hade dambrottning. 1976–1977 kanske, det är ju över 40 år sedan nu, säger Mats "Putte" Ekberg.

Karlskoga BK-profilen går fram till anslagstavlan, pekar på ett gammalt tidningsurklipp och fortsätter:

– Det är från Skrantagården. Hilmer Wiberg och Stig Frisk, legendaren Sten Valdemar Malms pappa, var tränare. Jag var faktiskt med och hjälpte dom lite grann. Vad kan jag ha varit då, 15 kanske... Jag tror det var i den här vevan far din började också Simon, som liten knatte.

Simon Gustafsson, som satte avtryck i stora nationella tävlingar som ungdom, blev ordförande i Karlskoga BK för en handfull år sedan.

Tapp under sommaren

Efter en mycket positiv start som ordförande, från nedläggningshot till över 20 barn och ungdomar i träning så sent som i fjol, upplever hans förening nu en nedgång.

– Tyvärr blev det ett riktigt tapp nu under sommaren. Kompisen slutade och då ville inte kompisen till den heller fortsätta. Det blev lite så, säger Gustafsson.

– Vi hade en hel yngre grupp förra året också, jag tror de var tio någon gång bara dom. Ingen av dom kom tillbaka efter sommaren, tillägger Ekberg.

Från ett antal över 20 har Karlskoga BK nu endast åtta barn och ungdomar i träning utöver vuxengruppen, där både Ekberg och Gustafsson ingår.

"Ganska unikt"

Nedgången slog extra hårt på flicksidan. Sveriges första klubb för dambrottning har inte längre någon aktiv tjej och detta har fått Karlskoga BK att göra en nysatsning.

Klubben har, bland andra åtgärder, rekryterat två kvinnliga huvudtränare vilket är väldigt ovanligt inom brottningen.

– Jag vettefan om det finns kvinnliga huvudtränare i någon annan klubb. Jag tror det är ganska unikt, säger Ekberg.

– Killar trillar det in ibland, det har vi märkt. Men vi har haft svårt med att få in nya tjejer de senaste åren. Hade vi haft tio tror jag det hade varit enkelt att få in fem till. Jag tror det är de första två som är svåra, tillägger Gustafsson.

Elvaårige Melwin Carlsson är brottaren som har kommit längst i sin utveckling. Melwin gjorde sin första stortävling i Hallsberg den gångna helgen, nu väntar andra deltävlingen av nybörjarserien Närkeserien på söndag.
Elvaårige Melwin Carlsson är brottaren som har kommit längst i sin utveckling. Melwin gjorde sin första stortävling i Hallsberg den gångna helgen, nu väntar andra deltävlingen av nybörjarserien Närkeserien på söndag. Foto: Dennis Pavlovic

Ordförande Gustafsson har blivit inbjuden till fritidsgården Stacken, där han ska berätta om klubbens verksamhet i veckorna.

Klubben hoppas att faktumet att klubben numera har två kvinnliga huvudtränare även ska få tjejer att vilja testa på hur det är att träna brottning.

– Brottning är ju kanonträning för tjejer. Bra fysisk träning för lite äldre och för barn är ju brottningen mycket kullerbyttor och volter, det är ju så vi börjar. Där är ju tjejer bättre än killar, med koordinationen, säger Ekberg.

– Tjejer är faktiskt bättre brottare än killar innan styrkan kommer in på killarna. De lyssnar ofta bättre också...

Tappet blev stort, men Ekberg och Gustafsson ser ljust på chansen att vända trenden.

– Det är lite så här det har varit i alla år. Förr, när ni var små Simon, var det ju totalt smockat med ungar. Då hade vi ju båda lokalerna här nere, säger Ekberg.

– Det har gått upp och ner i alla år egentligen. Nu siktar vi mot en ny topp.

Sex brottare drillades av nya huvudtränaren Johanna Johansson Karlsson när tidningen kom på besök.
Sex brottare drillades av nya huvudtränaren Johanna Johansson Karlsson när tidningen kom på besök. Foto: Dennis Pavlovic

Malin Laitila och Johanna Johansson Karlsson är de nya huvudtränarna för Karlskoga BK.

Johanna, som ledde träningen när tidningen var på plats, var den främsta av många nationellt duktiga ungdomsbrottare under klubbens topp mellan 2000 och 2010.

Hon vann, bland andra framgångar, ett USM-guld när hon var 13.

– Jag kommer bara ihåg att jag var överlycklig. Det var så längesen nu, säger hon med ett skratt.

17 år senare stortrivs Johanna nu med att "få ge tillbaka" som tränare.

– Jag tycker det är jättekul. Jag hoppas vi kan bli lite fler bara, vi försöker.

Vi pratade lite om det förut, hur ovanligt det är med kvinnliga tränare inom brottningen...

– Ja, det är nog inte så vanligt. Jag vet bara en klubb till som har det, säger Johanna.

– Det är roligt att få vara med och visa att det är bra med tjejer också, att vi också kan vara brottartränare.

I väntan på uppsvinget som man hoppas på på tjejsidan ska sex av klubbens aktiva pojkar tävla på hemmaplan på söndag.

Melwin Carlsson, Melwin Folkesson, Liam Björnelundh, Julius Nordell, Bastian Pöykiöniemi och Leon Laitila representerar Karlskoga BK i säsongens andra deltävling av nybörjarserien Närkeserien.

Totalt kommer 25 brottare att tävla i Nobelstadions källare.

– Det ska bli spännande, säger Johanna.

Melwin Carlsson utmanade ödet och fick erfara att hans tränare Johanna Johansson Karlsson, som vann USM-guld som 13-åring, fortfarande har det i sig...

"Jag tycker det är roligt att göra greppen och att kasta runt folk. Det är också roligt", säger åttaårige Melwin Folkesson, som ser fram emot sin första tävling på söndag.
"Jag tycker det är roligt att göra greppen och att kasta runt folk. Det är också roligt", säger åttaårige Melwin Folkesson, som ser fram emot sin första tävling på söndag. Foto: Dennis Pavlovic

Artikeltaggar

BrottningKarlskogaSimon Gustafsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.