Hoppa till huvudinnehållet

Sanering en fråga för framtiden

Publicerad:
Exmacken X-macken ska snart rivas. Men sanering av området kommer att dröja.
Exmacken X-macken ska snart rivas. Men sanering av området kommer att dröja. Foto: Per Lindgren

Karlskoga kommun har köpt flera tomter som det funnits bensinmackar på. Någon gång ska tomterna saneras, men exakt när det ska ske finns det inga beslut om.

Det senaste exemplet är X-macken vid E18 i Östra Karlskoga. Den var när den lades ner över 80 år gammal. Karlskoga kommun köpte nyligen in den nedlagda macken för att kunna vara väl förberedda den dag då Trafikverket ska bygga om korsningen för att göra den mer trafiksäker. I samband med det vill kommunen bygga en gång- och cykeltunnel på platsen.

Planen från kommunens sida är att riva macken så fort som möjligt. Däremot kommer man att vänta med att sanera marken från föroreningar efter bensinmacksverksamheten. Det kommer att ske först när det blir aktuellt att bygga om korsningen.

– Det blir i samband med det projektet. Man får göra undersökningar och se vad det är för typ av åtgärder som behöver göras, säger Bosse Björk som är samhällsplaneringschef på Karlskoga kommun.

När det blir av är inte klart än, men det ligger förmodligen flera år in i framtiden.

Att sanera innebär en viss kostnad. Därför är det mer ekonomiskt att avvakta och ta den kostnaden i samband med att man genomför något annat projekt.

– Det är därför vi väntar. Då behöver det inte bli någon dramatisk merkostnad för saneringen eftersom man ändå ska frakta bort grävmassor om man ska gräva en tunnel eller bygga något som kräver att man måste schakta av en del av ytan. Hela paketet med provtagning och annat kommer att ske när vägprojektet kommer igång.

Ett annat exempel på kommunal mark som tidigare huserat bensinmackar är området kring den gamla Q-Star-macken på Loviselundsvägen. Där har det under årens lopp funnits flera mackar som nu alla är borta. Inte heller där är marken undersökt eller sanerad.

Området kring den gamla Q-Star-anläggningen är inte heller sanerat.
Området kring den gamla Q-Star-anläggningen är inte heller sanerat. Foto: Per Lindgren

I det området har kommunen köpt in de fastigheter som kommit ut på marknaden. I dagsläget är det en av de berörda tomterna som fortfarande är privatägd. Planen från kommunens sida är att man inte börjar med något större projekt i marken – och sanering – förrän man har lyckats köpa även den sista tomten. Det är något som kan dröja.

– Det handlar ju om att den som äger tomten ska vilja sälja den. Vi har ingen möjlighet att kräva att få köpa den, konstaterar Bosse Björk.

Läs mer:

Artikeltaggar

Bosse BjörkKarlskoga kommunMiljöTrafikverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.