Hoppa till huvudinnehållet

3,5 miljoner i böter om bolaget inte sanerar "flufftomten"

Publicerad:
Stora massor av fluff har deponerats på ytor vid Kilsta.
Stora massor av fluff har deponerats på ytor vid Kilsta. Foto: Roger Gleisner

2 400 kubikmeter miljöfarligt avfall ligger och läcker ut hälsofarliga kemikalier i naturen och till Karlskogas dricksvattentäkt. Nu har myndighetsnämnden beslutat att förelägga företaget att ta bort avfallet och beslutet är förenat med ett vite om 3,5 miljoner kronor.

Ett företag som hade verksamhet på fastigheten i Kilsta misstänktes för att ha dumpat miljöfarligt avfall på grannfastigheten. Verksamheten har bestått i att de tagit emot malt skrotavfall , så kallat fluff. Därefter skulle man sortera avfallet och återvinna metall.

Uppgifterna kom in att företaget körde delar av avfallet till en närbelägen tomt där de inte fick ha avfall. De har även tippat ut avfall på en mosse bredvid och sedan kört lera och sten över avfallet så det inte skulle synas.

Miljökontoret i Karlskoga anmälde 2017 bolaget för misstänkt miljöbrott. Bolaget sa att det var personal som utfört dumpningen utan ledningens vetskap. Undersökningen visade att det dumpats cirka 2 400 kubikmeter miljöfarligt avfall och högen är sex meter hög.

Efter polisens förundersökning beslutade åklagaren att ge bolaget en företagsbot, men ärendet lades ner.

Miljöteknisk undersökning

Myndighetsnämnden förelade då bolaget med vite att genomföra en miljöteknisk undersökning av de dumpade massorna.

Bolaget överklagade föreläggandet, men överklagandet kom in för sent och beslutet vann laga kraft. Under tiden som överklagandet pågick så sålde bolaget sin fastighet, men eftersom föreläggandet fanns intecknat i fastighetsregistret så fick köparen föreläggandet att göra en markundersökning.

Det nya bolaget anlitade ett konsultbolag som genomförde de miljötekniska markundersökningarna.

Den 17 juni fick myndighetsnämnden resultatet från undersökningen, en vecka senare försattes bolaget i konkurs.

Foto: Roger Gleisner

Visade höga halter

Resultatet visade höga halter av miljöstörande ämnen sprids till omgivningen i både mark, ytvatten och grundvattnet och dumpningen har skett i ett vattenförande dike som leder till Karlskoga kommuns dricksvattentäkt. Halter av exempelvis PFAS, ett samlingsnamn för kemiska gifter, är mycket höga och kan påverka både miljön och människor.

Myndighetsnämnden bedömer att det är en allvarlig miljöskada då konsekvenserna av dumpningen kan vara en stor risk för människors hälsa. Massorna läcker kontinuerlig miljö- och hälsofarliga kemikalier till området så sanering ska vara utförd senast den 31 december i år.

Då bolaget i tidigare polisförhör sagt att det är deras personal som utfört dumpningen, bedömer myndighetsnämnden att det är bolaget som är ansvarig för att sanera området.

Myndighetsnämnden beslutar att förläggandet ska förenas med vite på 3,5 miljoner kronor och summan är uträknad efter vad det kostar att sanera området.

Bolaget ska sanera området och massorna ska omhändertas genom uppsamling, transport och behandling vid godkänd anläggning för farligt avfall.

Nu ska det göras markundersökningar på “Flufftomten”"Flufftomten" läcker ut gifterFöretag har grävt ner miljöfarligt avfallStoppar införsel av ny fluff till Kilsta

Artikeltaggar

KarlskogaMiljökontoretMyndighetsnämndenNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.