Böter för bilfärd utan körkort

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
En man i 25-årsåldern från Karlskoga har dömts vid Örebro tingsrätt till dagsböter på 12 500 kronor för grov olovlig körning.

Det var den 27 juli som polisen stoppade mannen när han körde bil i Askersund.

Åklagaren skriver i åtalet att brottet bör bedömas som grovt eftersom hans körkort var återkallat.

Mannen hävdade i polisförhör att han kört bilen den aktuella dagen, att han tagit del av Transportstyrelsens beslut och Förvaltningsrättens dom angående spärrtid, men att han misstagit sig på datumet för spärrtidens upphörande.

Tingsrätten trodde inte på mannens berättelse utan skriver i sin dom att det är förarens sak att förvissa sig om att han är berättigad att framföra körkortspliktigt fordon. Gärningen är därför bevisad och den ska bedömas som åklagaren gjort.

Mannen förekommer under fyra avsnitt i belastningsregistret för bötesbrottslighet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.