Hoppa till huvudinnehållet

Klar seger för Karlskogakillen i nordiska mästerskapen

Publicerad:
William Tran med guldmedaljen från helgens nordiska mästerskap, där även länderna från Baltikum deltog: "Det här är verkligen stort för mig", säger Karlskogakillen.
William Tran med guldmedaljen från helgens nordiska mästerskap, där även länderna från Baltikum deltog: "Det här är verkligen stort för mig", säger Karlskogakillen. Foto: Jeff Tran

William Tran blev svensk mästare i kadettklassen för två helger sedan. Nu kan katalöftet från Karlskoga även titulera sig som bäst i Norden trots att han bara gör sitt första av två år i klassen.

OS-jagande Degerforsstjärnan försvarade sitt guld i NM

William Tran, 14, representerade ensam Sverige i kadettklassens kata i helgens NM i danska Kolding och han imponerade stort från start.

Karlskogakillen lottades in i pool ett av två och fick högst domarpoäng av samtliga åtta utövare i grundomgången – 22,92.

Tack vare detta blev det final mot islänningen Hugi Halldorsson. Väl där fick Hugi börja visa upp sin uppvisning. De sju domarna gav islänningen poängen 21,90.

William svarade med 23,24 och är, tack vare det, nu de facto den bäste katakadetten i Sverige, Island, Danmark, Norge, Finland samt Lettland.

Detta trots att han bara gör sitt första av två år i kadettklassen.

– Den här segern ligger väldigt högt, skulle jag säga. Det är ju ett mästerskap och det väger upp väldigt mycket. Det var ju mitt första NM också och det är en jättestor ära för mig, att få ta på mig landslagströjan. Det är en väldigt speciell känsla, jag finner inte ord riktigt.

Vad tror du det var som avgjorde till din fördel i finalen?

– Det är många kriterier som väger in i kata. Domarna tittar på hastigheten, balansen, hur kraftfull man är och så vidare. Jag kände att många av de delarna satt. Det var jättespännande. När jag såg poängen blev jag väldigt, väldigt glad, säger William.

– Jag är faktiskt väldigt nöjd. Jag kände att det var en ära att få representera mitt land, jag fick en adrenalinkick liksom.

William vann finalen på fina 23,24 i poäng. Motståndaren, Hugi Halldorsson från Island, tilldömdes poängen 21,90.
William vann finalen på fina 23,24 i poäng. Motståndaren, Hugi Halldorsson från Island, tilldömdes poängen 21,90. Foto: Karlstad Karateklubb

William har, för att maximera sin utveckling, pendlat till Solstadens Karateklubb i Karlstad i drygt fyra år.

Nu har han vunnit DM, SM och NM den här hösten. Men trots det är han långt från nöjd än.

– Jag försöker satsa på att hamna topp tio på världsrankingen, det är mitt mål nu framöver. Jag tror jag är rankad runt 35 nu, säger han.

– Jag vill prestera och komma så långt jag kan i de kommande tävlingarna. Nästa tävling är en Karate One Youth League i Venedig som blir väldigt viktig.

Benjamin blev nia

Karate One Youth League är den mest prestigefyllda tävlingstypen i världen för kadetterna bortsett internationella mästerskap.

William vann en sådan tävling i Bulgarien förra året.

I slutet av oktober 2019 var det även meningen att Karlskogalöftet, som ende katakadett, skulle ha representerat Sverige i VM i Chile.

– Men det var oroligheter i Chile, svenska karatelandslaget valde att ställa in. För mig var det ju en väldigt stor besvikelse, jag hade tränat jättehårt. Men jag kände också att det kommer fler chanser.

Karlskoga Karateklubbs kataess Benjamin Settergren Shen representerade också Sverige i NM.

Benjamin slutade på delad niondeplats i seniorklassen.

Nämnas bör att Benjamin, som pendlar från Filipshyttan (som ligger utanför Örebro) för att träna i Karlskoga Karateklubb, endast är 18 år.

Benjamin tog guld i U21 och brons i senior när SM avgjordes tidigare i november.

Artikeltaggar

Benjamin Settergren ShenKampsportKarlskogaSolstadens karateklubbWilliam Tran

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.