Hoppa till huvudinnehållet

Knivman tidigare dömd för terrorbrott

Publicerad:
Polisinsatsen vid London Bridge.
Polisinsatsen vid London Bridge. Foto: Gareth Fuller/PA via AP/TT

Två personer dödades när en man gick till attack med kniv vid London Bridge i centrala London.

Gärningsmannen sköts och dödades av polis, som betecknar händelsen som en terrorattack. Enligt medieuppgifter var han tidigare dömd för brott med koppling till islamistisk terrorism.

Brittisk polis har bekräftat identiteten på den ihjälskjutne gärningsmannen i terrordådet vid London Bridge. Han beskrivs som en 28-åring bosatt i Staffordshire i nordvästra England.

28-åringen hann på fredagen hugga ihjäl en man och en kvinna, och skada en man och två kvinnor, innan han föll för polisens kulor.

Enligt polisen dömdes han 2012 för terrorbrott, och ska ha släppts med restriktioner i slutet av 2018.

Polisen larmades om knivattacken vid klockan 15 svensk tid. I brittiska medier beskrev vittnen och poliskällor hur en man hade börjat attackera människor med kniv vid brons norra fäste.

Gärningspersonen konfronterades och sköts till döds på platsen, bekräftar Storbritanniens högst uppsatte antiterrorpolis Neil Basu vid en kort presskonferens.

– Jag har nu möjlighet att bekräfta att det har betecknats som en terrorhändelse, säger Basu.

Den misstänkte gärningsmannen hade spänt fast en falsk spränganordning på överkroppen, enligt polisen.

Två personer har avlidit av sina skador. Tre vårdas på sjukhus.

Enligt dagstidningen The Times har han tidigare dömts för brott med koppling till "islamistisk terrorism". Enligt tidningens källor släpptes han ur fängelset för något år sedan efter att ha gått med på att bära elektronisk fotboja, rapporterar Reuters.

Premiärminister Boris Johnson säger till journalister på väg in till ett möte med regeringens krisgrupp Cobra att det är "ett misstag att släppa ut allvarliga och våldsamma brottslingar i förtid ur fängelset".

– Det är mycket viktigt att vi tar oss ur den ovanan och att vi upprätthåller de lämpliga straff för farliga brottslingar, i synnerhet för terrorister, som allmänheten vill se, sade Johnson enligt Sky News.

Attacken tog sin början i en byggnad intill brofästet, enligt polisen. Det framgår inte var de enskilda personerna attackerades – men kort därpå rapporterade en BBC-reporter som råkade befinna sig på platsen att en grupp män överföll och tacklade omkull en man på bron, innan polisen anlände.

Bilder visar dels hur en till synes civil man springer undan från uppståndelsen med en stor kniv, dels hur den misstänkte gärningsmannen ligger på marken med en annan man ovanpå sig medan tre poliser närmar sig med riktade vapen. När den andre mannen sliter sig loss från den misstänkte avfyrar poliserna sina vapen.

– Det anmärkningsvärda med bilderna vi sett är det häpnadsväckande hjältemod hos personer ur allmänheten som bokstavligt talat sprang mot faran utan att veta vad de stod inför, säger borgmästare Sadiq Khan inför ett pressuppbåd, och syftar på bombattrappen som den misstänkte bar.

– (De) insåg inte vid det tillfället att det var en bluffanordning och de är verkligen de allra bästa bland oss.

Fem minuter efter det första larmet hade polisen konfronterat gärningsmannen, säger Cressida Dick, högsta polischef vid Scotland Yard, vid en presskonferens.

Svenske Albert Johansson befann sig i skyskrapan The Shard invid London Bridge när dådet inträffade.

– Vi ser plötsligt att en gul skåpbil och en vit personbil står på sniskan på bron, och hundra meter längre bort på bron står en stor lastbil, också på sniskan. Sedan kommer det en massa poliser, säger han till TT kort efter att dådet ägt rum.

– Vi ser hur folk rusar från bron. Det är tio röda dubbeldäckade bussar som står på bron som har evakuerats.

Enligt polisen kommer bron och området runt omkring den att hållas avspärrad under en längre tid.

Polisen arbetar för att skapa sig en helhetsbild av attacken och för att säkerställa om fler personer var involverade, säger polischefen Cressida Dick. Hon säger att fler poliser kommer att synas på Londons gator under den närmaste tiden.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hyllar de civila som agerat mot den misstänkte.

– Jag vill hylla det utomordentliga mod som personer ur allmänheten uppvisade när de fysiskt ingrep för att skydda andras liv. För mig representerar de det absolut bästa med vårt land, och jag tackar å hela nationens vägnar, säger Johnson, som aktiverade regeringens särskilda krisfunktion och kallade till ett sammanträde på fredagskvällen.

I juni 2017 utförde tre gärningsmän en attack vid samma bro, där de körde på fotgängare och sedan anföll flera personer på gatan. De dödade åtta personer.

En man uppges ha attackerat människor med kniv på London Bridge i centrala London på fredagseftermiddagen.
En man uppges ha attackerat människor med kniv på London Bridge i centrala London på fredagseftermiddagen. Foto: Dominic Lipinski/PA via AP/TT

Artikeltaggar

BBCInrikes/utrikesLondonTerrorism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.