Hoppa till huvudinnehållet

Så har barndomsvännerna nått skideliten mot alla odds

Publicerad:
Reporter Dennis Pavlovic
Dennis Pavlovic
dennis.pavlovic@kt-kuriren.se
Albin Källiden, Simon Nilsson och Ludvig Berg gick i samma klass från sexårs till nian och har utöver det tränat tillsammans i alla år. Nu går de på skidgymnasium i tre olika städer: "Det var jättekonstigt i början. Man var så van med att träffas varje dag", säger Ludvig.
Albin Källiden, Simon Nilsson och Ludvig Berg gick i samma klass från sexårs till nian och har utöver det tränat tillsammans i alla år. Nu går de på skidgymnasium i tre olika städer: "Det var jättekonstigt i början. Man var så van med att träffas varje dag", säger Ludvig. Foto: Dennis Pavlovic

De kommer från en stad med begränsade träningsmöjligheter. Trots det tillhör barndomsvännerna Albin Källiden, Simon Nilsson och Ludvig Berg Sverigeeliten i sin årskull.

– Jag tror det är just tack vare att vi har haft varandra, säger Ludvig, som tog tre USM-medaljer förra säsongen.

Albin Källiden hängde med sin kompis Elias Hedlund, som är son till Granbergsdals IF-profilen Magnus Hedlund, på sin första skidträning när han var runt fem.

– Min familj hade ingenting med skidor att göra, det var tack vare Elias jag började. Det blev bara mer och mer och roligare och roligare, säger Albin.

Albin Källiden och Elias Hedlund blev med tiden kompisar med Ludvig Berg och Simon Nilsson.

– Du (Albin) drog med mig och sen tror jag att jag drog med Simon någon vecka efter. Vi spelade fotboll tillsammans och gick i samma klass på Aggerudskolan, säger Ludvig.

Vad minns ni av de första träningarna?

– Man åkte runt på stadion och tävlade med allt och alla överallt. Det var allt lite allvar i leken, säger Ludvig med ett skratt och till snabbt medhåll.

Pendlat till Filipstad

De fyra vännerna hade mycket kul tillsammans i skidspåren och det visade sig, med tiden, även finnas gott om talang.

I februari 2019 gjorde de, bland andra framgångar, lilla Granbergsdals IF till mästare när lag-SM i distans avgjordes.

Ludvig tog även två individuella silver, först i distans och därefter i sprint.

Albin och Simon tog sig också vidare till kvartsfinal i sprinten och samtliga fyra Granbergsdalåkare slutade topp 50 i långdistansen.

Placeringarna blir inte mindre imponerande när man väger in de begränsade möjligheterna för längdskidåkning i Karlskoga.

Grunden till USM-framgångarna lades på konstsnöanläggningen Kalhyttan i Filipstad, dit vännerna har pendlat när natursnön inte har räckt till i Granbergsdal.

Förra säsongen tränade de oftast i Filipstad tre dagar i veckan.

– Vi har föräldrarna, som har skjutsat oss, att tacka och ännu mer våra tränare som också har tagit sig dit, säger Simon.

– Framför allt en tränare, Thomas (Eriksson)... Han har inte något barn i klubben. Han har lagt ner timmarna fram och tillbaka bara för att han har velat att det ska gå bra för oss, tillägger Ludvig.

Hushållssysslorna...

Efter tre–fyra år av regelbunden pendling till konstsnö – först till Ånnaboda och därefter till Filipstad – har Albin, Simon och Ludvig nu helt andra träningsmöjligheter den här säsongen.

Efter att ha hållit ihop från sexårs till nian, samt i skidspåren, flyttade de till varsitt skidgymnasium i augusti.

Albin bor numera i en lägenhet i centrala Falun, där han läser på stadens NIU-utbildning.

– Jag tre kilometer till Lugnet (Sveriges nationalarena för nordisk skidsport). Vi tränar där, det finns hur mycket träningsmöjligheter som helst, säger Albin.

Hur går det med matlagningen då?

– Det går väl bra. Annars finns det ju matlådor...

Ludvig bor kvar i Värmland, han går på RIG i Torsby. Han har skogen precis utanför dörren och en kilometer till skidtunneln, där det går att åka året runt.

– Jag brukar ta hem tvätten till mamma, erkänner han.

– Jag önskar jag också kunde göra det, säger Simon med en suck följt av ett leende.

Simon går på RIG Sollefteå, sju biltimmar norr om Karlskoga.

– Jag brukar vänta länge... När jag har ett par kalsonger kvar, då går jag och tvättar. Då behövs det verkligen, det är bara att inse fakta då, säger Albin.

Förutom de nya hushållsutmaningarna har Albin, Simon och Ludvig även en stor sportslig utmaning framför sig den här säsongen.

Ludvig Berg gjorde säsongspremiär i Bruksvallarna helgen 16–17 november och imponerade stort. Det blev en 25:e plats i Bruksvallsloppet och kvartsfinal i Bruksvallssprinten mot upp till fyra år äldre åkare i klassen H17–H20.
Ludvig Berg gjorde säsongspremiär i Bruksvallarna helgen 16–17 november och imponerade stort. Det blev en 25:e plats i Bruksvallsloppet och kvartsfinal i Bruksvallssprinten mot upp till fyra år äldre åkare i klassen H17–H20. Foto: PRIVAT

Trion, som är född 2003, gör sin första juniorsäsong. I större juniortävlingar, som till exempel JSM, delas åkarna upp i två åldersklasser (18 och 20) men totalt är åkarna juniorer i fyra säsonger.

– För min del handlar det mycket om att se och lära den här säsongen, säger Albin.

Han får medhåll:

– Förut var det oftast mindre tävlingar i distrikten. Nu blir det hela Sverige vi möter, säger Simon.

– Det är mycket längre distanser nu också. I början av säsongen kommer det handla om att lära sig hantera loppen och de bitarna, tillägger Ludvig.

Du tror inte på några nya SM-medaljer i år alltså, Ludvig...

– Det är klart man drömmer om det, det gör väl alla som är med. Men det kommer bli mycket tuffare i år, när vi möter de som är ett år äldre också.

JSM avgörs i Åsarna i mitten av mars och är, tillsammans med Scandic Cup, de största tävlingarna den här säsongen.

Vännerna fäster, som konstaterat, inte lika stort fokus vid placeringarna under den här debutsäsongen som juniorer.

Trion är mer spänd på att se vad de nya, högklassiga träningsmöjligheterna kan medföra för långsiktiga resultat.

Tre åkare från Granbergsdal som håller hög nationell klass... Vad säger ni om det?

– Det är häftigt, utifrån förutsättningarna. Vi är en liten klubb, har ingen snöanläggning och kanske inte den bästa terrängen. Men vi har lyckats ändå och jag tror det är just det att vi har haft varandra att sparras med, säger Ludvig till sina kompisars medhåll.

Vad har ni för drömmar, hur långt vill ni ta den här kompisresan?

– Det är väl att stå där med lite medaljer runt halsen allihop. Vi hoppas på det i framtiden i alla fall, alla från Granbergsdal... Det vore mäktigt, säger Ludvig.

– Det är svårt att tänka sig, hur långt vi skulle kunna nå. Men det är klart man siktar högt, säger Albin.

Artikeltaggar

Albin KällidenGranbergsdals IFKarlskogaLudvig BergLängdskidåkningSimon Nilsson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.