Hoppa till huvudinnehållet

"Det är ett sifferlöst avtal"

Publicerad:
Reporter Per Lindgren
Per Lindgren
per.lindgren@kt-kuriren.se
Andreas Svahn.
Andreas Svahn. Foto: Anders Persson

Det har aldrig varit aktuellt att höja lönerna med 10 000 kronor per månad över tre år. Det beskedet lämnar regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn till de missnöjda sjuksköterskorna.

Andreas Svahn känner mycket väl till det öppna brevet, men när han får veta att sjuksköterskorna inte har fått något svar på det blir han förvånad.

– Det måste ha skett något missförstånd om vem som skulle ta ansvar för att svara på det. Vi brukar vara noga med att svara, så jag ska se till att de får ett svar. Det är bara att beklaga att de inte har fått det än.

När det gäller löneökningen, som sjuksköterskorna uppfattar som blygsam, konstaterar Andreas Svahn att avtalet som man tecknat med Vårdförbundet är sifferlöst.

– Inför tecknandet av avtalet drev Vårdförbundet att man under en treårsperiod ville ha en löneförhöjning på 10 000 kronor, men i avtalet finns inga siffror.

Han vill inte kännas vid att andemeningen i avtalet skulle ha varit att särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor skulle få en lönehöjning på 10 000 kronor per månad över en treårsperiod.

– Det är en tolkning som får stå för Vårdförbundet. Jag tycker inte att det går att utläsa det ur avtalet. Det har aldrig varit aktuellt.

Andreas Svahn påpekar att löneförhöjningen är mer än 335 kronor.

– Förutom de pengarna har det varit en individuell förhandling med de enskilda medarbetarna och våra chefer. Totalt sett har vi satsat 50 miljoner på att höja sjuksköterskorna och de andra medlemmarna i Vårdförbundets avtalsområde.

– I jämförelse med andra regioner har vi, både i den här avtalsrörelsen och de senaste åren, prioriterat just Vårdförbundets medlemmar.

Läs mer:

Missnöje med låg löneökning

Artikeltaggar

Andreas SvahnVård och omsorgVårdförbundet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.