Hoppa till huvudinnehållet

Uppmärksammades i Nobels minne

Publicerad:
Flera lokala utmärkelser och stipendier delades ut när Alfred Nobel hedrades på sin dödsdag i Karlskoga. Däribland fick Kent Klintestrand, en hedersutmärkelse från Nobelmuseets vänner och Isak Anshelm, kommunens konststipendium till Alfred Nobels minne.

Flera lokala utmärkelser och stipendier delades ut när Alfred Nobel hedrades på sin dödsdag i Karlskoga.

Däribland fick Kent Klintestrand, en hedersutmärkelse från Nobelmuseets vänner och Isak Anshelm, kommunens konststipendium till Alfred Nobels minne.

Efter kransnedläggning och lunch på Alfred Nobels Björkborn delades årets konststipendium till Alfred Nobels minne från Karlskoga kommun ut. Margareta Rosberg (M), ordförande för kultur- och föreningsnämnden, delade ut stipendiet till Isak Anshelm.

En konstnär bosatt i Råneå i norrbotten, vars mamma och övriga släkt härstammar från Karlskoga. Han själv är dock född och uppväxt i Göteborg, där han bodde innan han flyttade till Stockholm, där han senare gick kungliga konsthögskolan. Sedan en tid tillbaka bor han och hans sambo i Råneå, där han arbetar som målande konstnär med egen ateljé i ett gammalt missionshus.

Miljömåleri

Isak Anshelm fick stipendiet med följande motivering: "För ett lovande och drivet konstnärskap som balanserar klassisk målarkonst och yrkesskicklighet med brännande samtida aktualitet. Måleri som med en avskalad och knivskarp estetik formulerar frågor om vår tids oro och framtidsdystopi."

– Jag sökte det här stipendiet för att fortsätta ett ganska långtgående projekt. Ett projekt där jag utforskar orsaken till att biotoperna i hav förstörs, vilket de gör då människor ser hav som något metaforiskt, i stället för att se havet i sin materialitet. Jag har försökt utforska det genom att göra porträtt av hav i olika tillstånd, säger Isak Anshelm.

Eldsjäl prisades

Ulrika Lundgren, ordförande för Nobelmuseets vänner, delade samtidigt ut föreningens hedersutmärkelse till Kent Klintestrand.

– Han har arbetat på Nobelmuseet i Karlskoga under i stort sett hela sitt liv och har bland mycket annat skött fiffiga huset. Han är oersättlig för museet och har en betydande roll i utvecklingen av detsamma. Ett besöksmål som väcker stort lokalt, nationellt och internationellt intresse tack vare att Kent ständigt idogt ser till att Alfred Nobels Björkborn är så välskött och därmed blir ett besöksmål värt namnet, sa Lundgren.

Pengar till lokala fonder

Åsa Karlström, som driver lokala fonden I kärlekens tecken, samt Ursula Ekman, som driver Sigges gåva, fick också uppmärksamhet i samband med aktiviteterna på Alfred Nobels Björkborn.

Fonderna tilldelades 6 150 kronor vardera, pengar som kommit in i samband med att konstverk auktionerades ut, som en av aktiviteterna i Konst, fart och design under sommarens Motorsportvecka.

Läs mer:

En krans för Alfred Nobel

Artikeltaggar

Alfred NobelBjörkbornBjörkborns herrgårdI kärlekens teckenKarlskogaKarlskoga kommun (org)NobeldagenNobelmuseets vännerNyheterSigges gåvaStipendier

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.