Hoppa till huvudinnehållet

Kommer behövas ett 500-tal nya lärare i länet

Publicerad:
Reporter Rickard Reinli
Rickard Reinli
rickard.reinli@kt-kuriren.se
Foto: Alexander Olivera/TT

Lärarbristen i landet kommer inte att bli fullt lika omfattande som tidigare befarats, även om prognosen visar på ett fortsatt allvarligt läge och stora rekryteringsutmaningar.

Detta visar skolverkets senaste rapport.

I Örebro län anser skolverket att cirka 500 lärartjänster kommer att behöva tillsättas under kommande decennium. Detta för att täcka det behov som finns för att situationen ska bli likvärdig i landets olika regioner.

– Det behövs åtgärder för att öka yrkets attraktivitet liksom att skapa likvärdiga förutsättningar för lärare i hela landet. Likvärdigheten, precis som den senaste PISA-studien visar, är den svenska skolans allra största utmaning.

Detta säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.

300 på fem år

Bristen på likvärdighet illustreras inte minst av att bristen på legitimerade lärare är störst där de behövs som mest. Det vill säga i skolor med elever med socioekonomiskt svag bakgrund och elever i små glesbygdskommuner,

– Staten är den enda aktör som kan lösa den bristande likvärdigheten. När kommunerna nu genomför nedskärningar på skolans område framstår det som ännu mer angeläget.

I Karlskoga har det under 2019 satsas pengar på grundskolan medan det för gymnasiet har handlat om neddragningar. Enligt prognosen kommer det att under de fem kommande åren finnas behov för att ytterligare ett 300-tal lärartjänster tillsätts i länet som helhet, för att täcka de behov som finns. I Värmlands län är motsvarande siffra enbart en tredjedel men även där finns behovet.

Kraftfulla insatser

På en tioårsperiod handlar det istället om ett 500-tal tjänster i Örebro län och cirka 200 i Värmlands län.

– Ett statligt ansvar måste kombineras med kraftfulla insatser för att minska lärarnas arbetsbelastning och fortsätta uppvärderingen av lärarnas löner. Rätt utformat kan det nationella professionsprogrammet tillvarata lärares erfarenheter och kompetenser, ge möjligheter till kvalitativ fortbildning samt staga upp lönestrukturen, avslutar Åsa Fahlén.

Artikeltaggar

GrundskolanLärareLärarnas riksförbundNyheterSkola och utbildningÖrebro län

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.