Rökelse användes under en högmässa och brandlarmet stängde av i Karlskoga kyrka, något som Bergslagens räddningstjänst är emot. Men de hade glömt stänga av brandlarmet i en sektion, så automatlarmet gick och räddningstjänst fick rycka ut.
Två präster använde sig av rökelse i Karlskoga kyrka. Något de gjort några gånger.
Vid högmässan den 10 november så var det dags igen. Vaktmästare i kyrkan stängde av rökdetektorerna och rökelsen tändes. De glömde att stänga av alla detektorer så larmet gick och Bergslagens räddningstjänst fick komma.
Mattias Långström är brandinspektör på Bergslagens räddningstjänst.
– Har du en gudstjänst och är över 150 personer så är det krav på ett automatiskt brandlarm och utrymningslarm och har du så pass mycket folk så får man inte stänga av larmet.
Han berättar att om det är under en kortare period så måste man organisatoriskt ersätta larmet.
– Det är som när man har ett luciatåg och de använder levande ljus. Då får du stänga av en kortare period, men då måste man ha brandvakter och höja säkerheten tillfälligt. Men man kan inte bara stänga av ett larm och sätta det i system.
Mattias Långström berättar att de som får stänga av ett larm kallas anläggningsskötare.
– Inte ens jag som är brandinspektör får åka till kyrkan och stänga av ett larm om de ber mig gör det i sakristian till exempel. Det får inte jag göra.
Han berättar att ifall de ska stänga av automatlarmet i kyrkan så bör de kontakta räddningstjänsten.
– De måste som sagt höja sin säkerhet om de ska stänga av om det överhuvudtaget är lämpligt. Vid lucia har vi någon gång ställt upp och varit ljusvakt i Karlskoga kyrka när de haft öppen eld. Då kan man inte ha brandlarmet igång, men då har vi höjt beredskapen. Jag kan säga att det här ska man inte göra .
Mattias Långström säger att räddningstjänstens ståndpunkt är att man inte stänger av brandlarmet.
– Dels när det gäller en sådan byggnad, sedan handlar det om personsäkerhet. Vi är emot att de är inne och stänger av larmen.
Dan Collin är fastighetschef i Karlskoga församling och han bekräftar att det gick fel under högmässan den 10 november.
– Det är två präster som håller på med rökelse. Vi har regler för hur det ska gå till när vi har öppen eld i kyrkan. Då ska vi kontakta räddningstjänsten när vi stänger av automatlarmet.
Men han säger att det var den mänskliga faktorn gjorde att det blev fel.
– Själv kan jag tycka att man inte ska ha rökelse i kyrkan. Den är lite speciell för röken stiger uppåt. Vi kan inte slå på brandlarmet på en gång. Det behöver gå en viss tid så att röken skingras och i bland har vi fått vädra ur kyrkan. Skulle jag bestämma, som fastighetsansvarig, så skulle de inte använda rökelse, säger Dan Collin.
Pernilla Rosin, kyrkoherde i Karlskoga församling, säger att det är sällan som rökelse används.
– Många som kommer från andra länder går på våra gudstjänster, och för dem är det här vanligt förekommande och vi är en kyrka som är till för alla. Så någon gång använder vi rökelse så även de känner sig inkluderande.