Hoppa till huvudinnehållet

Countryjul med Doug Seegers

Publicerad:
Doug Seegers, en fantastisk countryröst och ett bevis på att det aldrig är för sent. Foto: Björn Reimers

Man brukar ju säga om de som lyckas att de ”varit på rätt plats vid rätt tid”. Jag vet inte om det stämmer, men jag tror att Doug Seegers, där han satt med sin gitarr vid en husvägg i Nashville när TV-teamet för Jills veranda klev förbi, kände att valet av plats var just den rätta den gången.

  • Doug Seegers, Erik Jansson på dobro och Jonas Lindberg på bas.
    Doug Seegers, Erik Jansson på dobro och Jonas Lindberg på bas. Foto: Björn Reimers
  • Samuel Åhl från Erikshjälpen berättade om deras och Dougs projekt i Rumänien.
    Samuel Åhl från Erikshjälpen berättade om deras och Dougs projekt i Rumänien. Foto: Björn Reimers

Från ett liv på skuggsidan reste sig Doug Seegers upp och tog världen i famn. Fick en ny chans som han tog, gissningsvis väldigt tacksam för att han inte också pantsatt sin gitarr. En modern askungesaga som fortfarande pågår och som vi som tagit oss till Folkets Hus i Karlskoga är väldigt tacksamma för.

Det är en blandning av traditionella julsånger, några egna och framförallt Dougs egen historia som han bjuder ett fullsatt Folkets Hus på. Det är det sistnämnda som berör. De flesta kan hans historia, missbrukaren och uteliggaren som träffade ett svenskt TV-team med Jill Jonsson och Weeping Willows Magnus Carlsson. De hörde honom sjunga ”Down To The River”, blev tagna av hans röst och resten är, som sagt, historia. Det var sju år sedan och numera är Sverige hans andra hem.

Hans uttryck är gedigen country och med det akustiska kompet lite av bluegrasskänsla. Hans egna texter är självutlämnande och fullständigt ärliga. Hans sjunger om hur hans far lämnade honom och hemmet när Doug var åtta år, om hans missbruk och hur Gud, genom en bön, räddade honom ur missbruket och misären. Han gör det med en röst som både smeker och skär genom märg och ben. Hans släpiga sydstatsdialekt passar väl till hans övriga uttryck hans personlighet. Han ler inte ofta, men jag tror han trivs på scenen trots att detta är han tjugonde konsert under den långa julturnén.

Han beskrev målande sin numera nykterhet genom låten ”If You Wanna Keep It You Got To Give It Away”. Han sjöng om Jesu födelse genom den träffande låttiteln ”The New Kid In Town” och han sjöng gospels med varm inlevelse och fullkomlig äkthet. Doug Seegers är på sitt sätt unik, han är så otroligt äkta och hans tacksamhet för den chans han fick och tog lyser i hans ansikte de få gånger han ler.

Doug Seegers hjälper romska barn

Doug Seegers samverkar med Erikshjälpen under den långa julturnén. Erikshjälpen är en välgörenhetsorganisation som i huvudsak hjälper och stödjer barn i olika projekt. Doug är en av dess ambassadörer. Konserten har ett specifikt syfte, att skapa förutsättningar för romska barn och deras familjer. När Doug kom till Sverige såg han att det fanns tiggare utanför butikerna. Något han tyckte var märkligt i ett så rikt land som vårt. När han fick bakgrunden till dessa tiggerier bestämde han sig för att göra något för dessa romer. Erikshjälpen har därför engagerat sig i ett projekt i Rumänien som har skapat jobb och sysselsättning för romska familjer att försörja sig själva. Doug Seegers har själv varit på plats vilket visades på en kort film under konserten.

Doug Seegers stödjer också sin gamla vän Stacy hemma i Nashville som driver ”A Little Pantry That Could” som hjälper de mest utsatta i deras gamla hemstad. Det var i sällskap med Stacy som Doug satt den där magiska dagen när Jill Jonssons filmteam gick förbi och ändrade världen för en luggsliten man med sin gitarr.

Artikeltaggar

CountrymusikDoug SeegersJulKarlskogaNöje/KulturNya Folkets Hus i Karlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.