Hoppa till huvudinnehållet

Julen sjungs in i kyrkorna

Publicerad:
Reporter Anne-Lie Gustavsson
Anne-Lie Gustavsson
anne-lie.gustavsson@kt-kuriren.se
Riccardo Gnudi är ansvarig för programmet i Karlskoga kyrka.
Riccardo Gnudi är ansvarig för programmet i Karlskoga kyrka. Foto: Leif Helge/Karlskoga församling

Lördag den 21 december kommer julen enligt tradition att sjungas in i både Karlskoga kyrka och Degerfors kyrka.

I Karlskoga kyrka blir det tillsammans med sångare från Karlskogas olika kyrkor och körer. Sångsolist är Kent Lundberg som även kommer att spela panflöjt. Bakom orgeln finns Kristina Folker. Riccardo Gnudi, församlingsorganist, är kvällens dirigent och han kommer även att bjuda på orgelsolo. För betraktelsen svarar Monica Mannberg.

– Traditionsenligt, och som någon uttryckte det, allsång. Det är så man förknippar denna kväll. Körer, musiker och publik sjunger tillsammans. Det är bara välkänd musik som man kan följa med i, säger Leif Helge, informatör i Karlskoga församling.

Advent- och jultema

Riccard Gnudi är församlingsorganist och ansvarig för programmet. Han har även lagt in ett instrumentalt solostycke för orgel.

– Det är kända psalmer med advent- och jultema. Kent Lundberg sjunger känd julmusik exempelvis Stilla natt och Jul strålande jul, så det blir något man känner igen, berättar Riccardo Gnudi.

Fullsatt brukar det vara i kyrkan när julen sjungs in.
Fullsatt brukar det vara i kyrkan när julen sjungs in. Foto: Arkivbild/Anna-Stina Tallmyren

Snabb åtgång

I Degerfors kyrka spelar Degerfors musikkår med Barbara Persson som dirigent och julkören dirigeras av Malena Karlsson.

– Vi har entrébiljetter och det har varit väldigt snabb åtgång på dem. Alla intäkter går oavkortat till Svenska kyrkans julkampanj. Årets tema är "Alla flickors rätt till ett värdigt liv". Det handlar om flickors rätt till sin egen kropp och rätten till utbildning bland annat. Det känns väldigt fint att vi har det här och kan göra en insats. Alla musiker ställer upp helt ideellt, berättar Lina Nilsson i Degerfors och Nysunds församling.

I över tio år har Degerfors musikkår och församlingens "julkör", det vill säga korister från körerna i församlingen och andra sugna, mötts. I år gör kåren och julkören flera sånger tillsammans såsom Jingle bell rock och O helga natt med Per Landgren som solist. Församlingens ungdomskör Viva voce medverkar också med egna sånger.

– Självklart får församlingen stämma in i stämningsfulla julpsalmer, säger Malena Karlsson.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kyrkaFamiljKarlskogaKarlskoga kyrkaKent LundbergMalena KarlssonRiccardo GnudiViva Voce

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.