Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogaboxaren flydde Sverige – vann direkt i debuten i Frankrike

Publicerad:
"Jag var mycket glad, jag tänkte att 'i dag börjar min framtid'", säger Jan Noori efter vinsten i debuten för Boxing Club St Lois. Foto: PRIVAT

Efter ännu en svår flykt börjar bitarna nu falla på plats för Jan Noori. Den tidigare Karlskogaboxaren har fått asyl i Frankrike och vann förra helgen i debuten i sitt nya land.

Flyktingens sensationella resa mot SMKarlskogaklubbens JSM-löfte har utvisats

Jan Noori gjorde, efter att dittills endast ha sparrats med linda på gatan i Pakistan, sin första träning i BK Avance 10 oktober 2015.

Tre år senare blev den ensamkommande flyktingen Karlskogaklubbens förste SM-boxare på åtta år.

Drömmen var att få representera Sverige, hans nya land, i OS. Så blev det inte.

"Ledsen för allt"

Noori, 19, ansökte om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen som trädde i kraft i juli 2018.

Karlskogabon fick avslag och i april 2019 fick han även avslag på sin tredje och sista överklagan.

Det betydde utvisning till föräldrarnas nation Afghanistan. Ett krigshärjat land som han själv aldrig hade bott i och som bedömdes vara extra farligt för hazarerna, Jan Nooris folkgrupp.

JSM-kvartsfinalisten valde då att ta farväl av sitt älskade BK Avance och fly Sverige med målet att hitta friheten i ett annat EU-land.

– Jag var mycket ledsen för allt och grät. Jag hade lärt mig svenska och hittat familj, kompisar och min plats. Jag hade varit i Sverige i fyra år, det var jättesvårt att lämna på en gång.

Jan Noori var mycket viktig i BK Avances resa från en obefintlig tävlingsverksamhet till omkring 50 medlemmar, vilket är fallet i dag: "Jan är den som har tränat mest i klubben och har
 dragit med de andra som
 vår spjutspets. Han har
 hjälpt oss att integrera andra invandrarkillar också,
 både med språket och med
 kulturen", sa ordförande Mikael Appelbring efter utvisningsbeslutet i våras.
Jan Noori var mycket viktig i BK Avances resa från en obefintlig tävlingsverksamhet till omkring 50 medlemmar, vilket är fallet i dag: "Jan är den som har tränat mest i klubben och har dragit med de andra som vår spjutspets. Han har hjälpt oss att integrera andra invandrarkillar också, både med språket och med kulturen", sa ordförande Mikael Appelbring efter utvisningsbeslutet i våras. Foto: Dennis Pavlovic

Noori hade kompisar som var i samma situation och en av dessa hade lovat honom en plats i sydfranska Toulouse.

Via Malmö och Köpenhamn nådde vännerna Hamburg. De var hela tiden rädda över att behöva legitimera sig.

– En annan kille berättade att om polisen skulle ta mig så skulle jag bli skickad tillbaka till Sverige. Och då visste jag att jag skulle bli skickad till Afghanistan.

I Hamburg hjälpte en afghan som bor där till med tågbiljetter till Köln. När tåget anlände där var det bara 50 mil kvar till Paris.

– Vi tog en taxi mot gränsen, vi var mycket rädda. Vi kom till Paris på kvällen, det var mörkt och vi somnade i en moské.

Sov på gatan i två nätter

Dagen efter åkte Noori och hans kompis vidare till Toulouse. Noori fick, precis som utlovat, ett rum att sova i.

Han väntade på beslut om asyl i en dryg månad innan han valde att åka till Paris och ansöka där i stället.

– Jag sov på gatan utan tält i Paris i två dagar. Det var mycket svårt och kallt. Sen kom en kille och berättade att jag kunde sova i en moské varje natt för två euro. Han gjorde det och han hade också kommit från Sverige.

Noori berättar att han följde med till moskén och sov där i en dryg månad innan han ansökte om asyl. En ansökan som beviljades en månad senare.

– Jag fick hjälp av personer i Sverige under den här tiden. Jag är jättetacksam, jag kommer aldrig att glömma de här personerna.

Trivs med nya livet

Efter en oviss tid och ännu en svår flykt kunde Noori andas ut. Han hade, åtminstone tillfälligt, fått frihet i ett nytt EU-land.

– Jag är glad över att jag inte behöver gömma mig i Frankrike. När jag ser polisen nu är jag inte rädd att de ska skicka mig till Afghanistan.

– Det var många som kom från andra EU-länder än Sverige och alla var afghaner. Migrationsverket skickade mig till Saint-Lô och jag är nöjd med min plats. Vi är fem personer som bor i en lägenhet, jag trivs bra.

Drömmer ännu om OS

Saint-Lô ligger i nordvästra Frankrike och har en folkmängd på omkring 19 000.

Förutom nya vänner är Noori mycket glad över att även ha hittat en ny boxningsklubb – Boxing Club St Lois.

BK Avances tidigare toppboxare gick första matchen i sitt nya land förra helgen och vann direkt.

– Jag var mycket glad. Jag tänkte att "nu börjar mitt nya liv, min framtid".

Högst upp på önskelistan vad gäller framtiden är nu att i stället få permanent uppehållstillstånd i Frankrike.

– Jag hoppas att jag får stanna och då ska jag kämpa ännu mer än jag gör i dag för min framtid och att få tävla för Frankrikes landslag.

Drömmer du fortfarande om OS?

– Ja, jag drömmer hela tiden om att jag ska vara med i OS. Den drömmen kommer aldrig lämna mitt huvud.

Artikeltaggar

BK AvanceBoxningJan NooriKarlskoga

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.