Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogingens väg mot EM-silver

Publicerad:
Karlskogasonen Ludwig Tallberg gjorde debut för det svenska iaidolandslaget på EM i Aten i början av november och slog till med ett silver direkt.
Karlskogasonen Ludwig Tallberg gjorde debut för det svenska iaidolandslaget på EM i Aten i början av november och slog till med ett silver direkt. Foto: Joel Bergmark/Svenska iaidolandslaget

Ludwig Tallberg började tävlingssatsa i den japanska budoarten iaido för fyra år sedan. Nu är han näst bäst i Europa.

– Det här hade jag aldrig kunnat drömma om, säger Tallberg.

Ludwig Tallbergs mamma och pappa anmälde honom till fotbollsskolan när han var i sjuårsåldern, men det var inte för honom.

Desto mer fascinerad blev han när Ky Buon Tang, Karlskogas dåvarande världsstjärna i karate, höll en gästträning på Stråningstorpsskolan.

– Vi hade "prova på-idrotter". Under en period, jag tror jag gick i trean, hade vi brottning och budo (samlingsnamn för moderna japanska kampsporter) varannan vecka. Jag fastnade för det och började träna även på fritiden.

Uppvisning med svärdet

Tallberg, 25, inledde sin budobana med karate i Kuniba Kai Karlskoga, som då drevs av just Ky Buon Tang.

Han kom liksom sin tränare att bli väldigt framgångsrik i inriktningen kata, som enkelt kan beskrivas som karate i uppvisningsform.

Tallberg vann SM-guld i kadettklassen 2010 och i juniorklassen 2011. Året därpå blev han nordisk juniormästare.

I bakgrunden av kataframgångarna började han, återigen under Ky Buon Tangs ledning, även att träna iaido i tolvårsåldern.

Efter att tidigare ha använt iaidon som ett mer meditativt träningskomplement till karaten började Tallberg tävlingssatsa för drygt fyra år sedan – och han visade sig snabbt ha stor talang även i den budoarten.

I iaido drar utövarna det japanska svärdet, Katana, i olika kator.

– Man går upp två och två och har en panel av tre domare framför sig. Du har en viss tid på dig. Först utför du en liten ceremoni där du bugar mot svärdet och sen stoppar in det i bältet, förklarar Tallberg.

– Sen ska du göra tre kator, förutbestämda rörelser, och domarna bedömer din prestation. Det finns olika bedömningskriterier. Hur du hugger, hur stabil du är kroppen, din kroppshållning... Hur snyggt du rör dig, helt enkelt. Efter matchen visar domarna en vit eller röd flagga, om de tycker att vit eller röd tävlande vann.

Tallberg tog SM-brons redan 2017 och tog klivet upp som tvåa i vintras. Efter de framgångarna var Karlskogasonen i väg på karriärens hittills största äventyr första helgen i november.

Han representerade då det svenska iaidolandslaget på EM i Aten. Tallberg blev uttagen som en av två svenskar i mudanklassen.

– Jag tycker det är väldigt svårt att beskriva känslan att representera sitt land på ett stort mästerskap. Självklart känner man lite press. Inför EM kände jag att det var mitt ansvar att åka till träningen oavsett om jag orkade eller inte. Jag ville inte komma dit utan att känna att jag hade gett allt jag kunnat fram tills dess.

"Inte riktigt sjunkit in"

Väl på plats i arenan räckte engagemanget han hade lagt ner hela vägen till final. Där ställdes han mot Kevin Di Vozzo från Italien.

– Det var en tight final, han var väldigt duktig.

Efter att finalisterna hade utfört sina kator tilldömdes Di Vozzo EM-guldet med 2–1 i domarflaggor.

– Jag har kollat på matchen i efterhand och kan väl se att jag gjorde några missar som jag inte borde ha gjort. Om jag inte hade gjort de missarna hade jag kanske vunnit, men det är sånt man aldrig vet.

I iaido drar utövarna det japanska svärdet, Katana, i olika kator (förutbestämda rörelser). Efter matchernas slut röstar tre domare fram en vinnare.
I iaido drar utövarna det japanska svärdet, Katana, i olika kator (förutbestämda rörelser). Efter matchernas slut röstar tre domare fram en vinnare. Foto: Joel Bergmark/Svenska iaidolandslaget

Finalresultatet till trots. Att vara näst bäst i Europa blott fyra år in på tävlingssatsningen är, så klart, något Tallberg är väldigt nöjd med.

– Det är svårt... Jag tror inte riktigt det har sjunkit in ännu, säger han.

– Det tog mycket träning att komma dit. Jag tränade intensivt inför EM.

Ky Buon Tang blev rekryterad som huvudinstruktör av Wakajishi Karateklubb i Stockholm under Tallbergs första termin på gymnasiet.

Tallberg åkte med Tang och tränade i Stockholm på helgerna från start och flyttade sedermera till huvudstaden efter gymnasiet.

6,5 år efter studenten bor Tallberg fortfarande kvar i Stockholm. Vid sidan av sin egen satsning är han i dag en av tränarna i Wakajishi Karateklubb, som han hjälpte till SM-guld i lagkata 2011, 2012 och 2014.

Han utför, precis som han alltid har gjort, sina roller med Ky Buon Tang som läromästare. Samarbetet som började på Stråningstorpsskolan är nu uppe i nio SM-medaljer, två NM-medaljer och ett EM-silver.

– Att jag en dag skulle bli nordisk mästare i karate och EM-tvåa i iaido hade jag aldrig kunnat drömma om. Hade någon sagt det till mig när jag var liten hade jag inte trott dom.

– Jag har Ky Buon att tacka för mycket. Han har hjälpt mig sedan jag var tio år. Det var även han som fick mig att bli intresserad av iaido och andra grenar.

Läromästare Tang tillägger skämtsamt:

– Jag trodde aldrig att Ludwig skulle träna så här länge. Han var livrädd för mig i början, han tyckte jag var en sträng lärare...

Tallberg är, med all rätt, stolt över sin resa. Men han hoppas samtidigt att den inte har "peakat" än.

– Nuförtiden tränar jag karate mest för hälsans skull. Tävlingen i Rumänien (shito kai-EM, lagbrons i fightinginriktningen kumite i juni) var min första karatetävling på två år. Men min iaidosatsning kommer fortsätta. Jag har ännu inte lyckats vinna guld på iaido-SM och jag kommer fortsätta träna och hoppas på revansch i EM nästa år också.

  • "Jag trodde aldrig att Ludwig skulle träna så här länge. Han var livrädd för mig i början, han tyckte jag var en sträng lärare", säger Ky Buon Tang, som har tränat Ludwig sedan han var tio år.
    "Jag trodde aldrig att Ludwig skulle träna så här länge. Han var livrädd för mig i början, han tyckte jag var en sträng lärare", säger Ky Buon Tang, som har trä… Foto: Dennis Pavlovic
  • Tallberg tränar fem dagar i veckan och alternerar iaido och karate. Han har nått tredje dan, tredje gradens svarta bälte, i karate och andra dan i iaido. Här ses Talberg på läromästaren Ky Buon Tangs läger för Svenska Kuniba Kai i början av december.
    Tallberg tränar fem dagar i veckan och alternerar iaido och karate. Han har nått tredje dan, tredje gradens svarta bälte, i karate och andra dan i iaido. Här ses Talberg … Foto: Dennis Pavlovic
  • Ludwig Tallberg hoppas på fler landslagsuppdrag framöver.
    Ludwig Tallberg hoppas på fler landslagsuppdrag framöver. Foto: Dennis Pavlovic

Artikeltaggar

KampsportKarlskogaKy Buon TangLudwig TallbergStockholm

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.