Hoppa till huvudinnehållet

Har du koll på alla årets nyord? - hela listan här

Publicerad:
Killgissa blev ett av 2017 års mest populära nyord.
Killgissa blev ett av 2017 års mest populära nyord. Foto: Emil Langvad/TT

Dra åt helvete-kapital, animoji, eldost, smygflyga och hjärtslagslag. Det är några av orden på Språktidningens och Språkrådets årliga nyordslista.

Årets lista innehåller totalt 35 ord som har skapats eller blivit vanligare under året.

– Flera av orden handlar om klimatsituationen, som Gretaeffekten, klimatnödläge, klimatdiktatur och klimatstrejk. Klimatfrågan märks även i ord som artdöden, grönt körfält och växtbaserat kött, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

Greta ThunbergNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.