Hoppa till huvudinnehållet

Kammarrättens dom: tillstånd krävs för pizzakvällar

Publicerad:
Föreningen menar att de fått ett undantag från livsmedelslagen för att få servera pizza på somrarna.
Föreningen menar att de fått ett undantag från livsmedelslagen för att få servera pizza på somrarna. Foto: Joakim Magnusson/NKP Arkiv

Efter förvaltningsrättens dom i höstas valde Visnum och Visnums-Kils hembygdsförening att överklaga och ta frågan om sina pizzakvällar vidare till kammarrätten.

Nu har kammarrätten dock slagit fast förvaltningsrättens dom: för att få fortsätta med pizzakvällarna måste föreningen registrera ett livsmedelsföretag.

Hembygdsföreningens fall, där de hävdar sin rätt att sälja pizza vid ett antal tillfällen varje sommar, togs till prövning i kammarrätten. Innan dess hade såväl länsstyrelsen som förvaltningsrätten sagt att de måste registrera livsmedelsbolag och skaffa tillstånd för att få fortsätta servera pizza. Detta efter att kommunen väckt frågan.

Kammarrätten gick alltså på samma linje. Pizzakvällarna är olagliga tills att rätt tillstånd skaffats.

Hembygdsföreningens sekreterare Margareta Nilsson har ansvarat för pizzakvällarna.

– Allt sådant här som går emot är ju tradigt att hålla på med. Vi har ju liksom inte gjort något väsen av oss. Ingen har blivit sjuk och ingen har tagit skada av vår verksamhet, säger hon.

Innebär det här att pizzaserveringen kommer lägga ned?

– Det går inte att fortsätta med tillstånd för livsmedelsföretag om vi dessutom ska betala alla avgifter som det här innebär. Då finns ingen vinst att göra och då är det ingenting för små föreningar att hålla på med. Då får vi hitta oss andra sätt att skaffa inkomster, säger Margareta Nilsson.

Från föreningens sida har man hela tiden lyft fram ett undantag från livsmedelslagen som Livsmedelsverket ska ha gett till bygdegårdar inom Bygdegårdsförbundet och tre andra förbund. Nästa steg är nu, enligt Margareta Nilsson, att kontakta Livsmedelsverket för att försöka bringa klarhet i reglerna och undantagen.

– Eftersom att man har gjort de här undantagen över hela Sverige så måste jag få veta tolkningen. Ingen har brytt sig om att tolka den förrän den kom till Kristinehamn och då blev det plötsligt tvärnit. Jag måste söka deras stöd, säger Margareta Nilsson.

Artikeltaggar

Kammarrätten i GöteborgNyheterpizzaVisnum

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.