Om man vinner storvinsten

Krönikor
PUBLICERAD:
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Jag hörde på radion häromkvällen när en man pratade filosofiskt (tror det var Tankar för dagen i P1).

– Nu kan man ju inte längre önska sig att vinna på Postkodlotteriet eller Bingolotto, sa han. För jag har ju redan det jag behöver. Ska jag då ha en eller två bilar till? Jag har ju redan bestämt mig för att vara med i en bilpool med elbil. Och tänk om jag vinner en flygresa? Jag vill ju inte flyga. Och en massa konsumtion vet jag ju belastar klimatet.

Mannen var uppenbarligen väldigt medveten om hur viktigt det är med klimatfrågan och han ville väl dra sitt strå till stacken.

Men bara för att hans samvete säger till honom att han inte vill bidra till mer koldioxidutsläpp, så måste väl inte det betyda att han inte får vara glad längre? Eller nöjd? Eller göra roliga äventyr?

Nu var hans inlägg i radion väldigt kort så han hann inte utveckla sina tankar (och tyvärr kommer jag inte ihåg hans namn så jag kan inte fråga honom).

Men vad skulle den här mannen kunna göra om han vann?

Nog skulle han väl kunna göra många roliga tågresor? Särskilt om han vinner mycket, då kunde han ju ta med sig vänner och familj. Ta ledigt och åka Transsibiriska järnvägen?

Får han den riktiga storvinsten skulle han väl kunna köpa en bit skog, om han inte kan komma på nåt annat - en skog som får stå grön länge och ta upp koldioxid och hjälpa till att skapa ett bra framtidsklimat? Ja,när jag tänker efter så kan jag nog komma på en ganska lång och härlig lista på vad man skulle kunna göra.

Men det är tankeväckande att förändringarna nu med klimatet gått så långt att människor tydligen tänker om helt, och inte längre önskar sig mer konsumtion eller mer flygresor?

Det blir inte viktigt längre. Det tappar sitt värde. Man ser regnskogar brinna och isar smälta. Havet stiger och det blir kraftigare stormar. Vad är viktigt då? Att rädda klimatet för framtiden förstås så att jorden blir beboelig för alla unga och alla som kommer efter oss. Det kan ju inte finnas något viktigare.

Jag läser en krönika i Dagens Nyheter av vetenskapsjournalisten Karin Bojs (1/12-19), som slår fast att oljeindustrin pumpat in enorma belopp i en medveten spridning av klimatförnekelse för att kunna fortsätta tjäna pengar på fossilt bränsle. Det har pågått under lång tid och lyckats bra ur industrins synvinkel. Men inte ur jordens och mänsklighetens synvinkel. Eftersom det nu nästan blivit för sent att ändra kurs.

Hur ska man klara att leva med det här? Kanske måste vi ändå försöka glädjas åt banala, vanliga saker och hoppas på lotterivinster? Kanske skulle man vilja säga till den här mannen med klimatsamvetet på radion: Ta ändå en lott! Och gör nåt bra och roligt om du vinner! Det måste finnas massor med bra saker som både är bra för klimatet och för dig, inte behöver det vara en motsats! Eller vad tänker du som läser – vad skulle du göra för framtidsinvesteringar om du kunde, som kunde vara med och bidra till en utveckling i rätt riktning.

Elisabet Olsson

Med i Degerfors klimatnätverk

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.