Hoppa till huvudinnehållet

Varnar för oseriösa företag som säljer tjänster över telefonen.

Publicerad:
Marianne Stenström, konsumentrådgivare på Karlskoga kommun, vill varna för oseriösa företag. Foto: Anders Persson

Flera företag ringer för tillfället runt och erbjuder tjänster. Många försöker också lura konsumenterna med otydliga avtal. Nu varnar konsumentrådgivaren för att anlita dem.

En person ringer tidningen och berättar att han blivit uppringd av företaget Eld och ventilation. De erbjuder sig att komma och rensa imkanalerna.

– Jag hörde direkt att det lät skumt. Jag sade till försäljaren att jag inte vill ha någon kontakt med dem.

En sökning på Konsumentverket visar att de under 2019 fått 27 anmälningar mot sig och de flesta handlar om vilseledande marknadsföring och oskäliga avtalsvillkor.

Företagets VD, Johan Svensson, har svårt att förstå kritiken.

– Jag vet att vi fått anmälningar, men vi har ingen anmälan hos dem som det blivit något av.

Mattias Långström är brandinspektör på Bergslagens räddningstjänst.

– Det är lagstadgat att rensa rökkanaler och det gör sotarna. Det finns inget lagkrav på imkanaler. Det ska fastighetsägaren sköta själv och tar man ner filtret, skölj det och torkar i kanalen så får man bort fettet.

Han berättar att de får samtal från privatpersoner.

– I höstas ringde en äldre kvinna och sa att ett företag ringt henne och sagt att det var lagstadgat att rensa imkanalerna. Men som tur var nekade hon företaget. Vill man inte rengöra dem själv, så ring den lokala sotaren, säger Mattias Långström

Marianne Stenström, konsumentrådgivare på Karlskoga kommun, berättar att det inte är första gången som företag ringer och vill sälja tjänster om att rensa imkanaler. Det har även hänt att företag sagt att det är lagstadgat att rensa imkanalerna.

– På Karlskoga kommun länkar de till Bergslagens räddningstjänst och lokala sotare. Tacka nej till företag som ringer och kontakta en sotare själv.

Marianne Stenström får även in samtal om företag som vill sälja ID-skydd.

– Företaget berättar när de ringer att personnummer finns på nätet och att det är lätt att få sin identitet kapat och att de ska förhindra det, samt att de ska hjälpa dem om det sker. Men hur skulle de kunna förhindra det? frågar sig Marianne Stenström.

Hon hänvisar till försäkringsbolag.

– I de flesta hemförsäkringarna finns hjälp att få om en kapning sker och jag hjälper folk om de kontaktar mig.

Hon säger också att man inte ska godkänna något över telefonen.

– Kolla upp bolaget, sök på nätet eller ring mig. Be dem skicka över material och glöm inte att man har 14 dagars ångerrätt. Tänk så här, om jag vill ha något, så är det jag som kontaktar företag, inte tvärtom, säger Marianne Stenström.

Artikeltaggar

KarlskogaKonsumentKonsumentverketMarianne StenströmMattias Långström

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.