Hoppa till huvudinnehållet

Folktandvården får nytt hem

Publicerad:
Örntorget får nytt liv när Folktandvården beräknas flytta in under 2022. Foto: Rickard Reinli

Örntorget är tänkt att få nytt liv. Folktandvården kommer att flytta in i nya lokaler och allt beräknas vara klart under 2022.

– Vi har jobbat med det här under en längre tid och vi är väldigt nöjda med hur det landat. Vi vill satsa på Karlskoga och ser en ljus framtid, säger Christer Olsson, ansvarig för Folktandvården hos Region Örebro län.

Folktandvården flyttar västerut och ger utökad plats åt Karolina vårdcentral i nuvarande fastighet.
Folktandvården flyttar västerut och ger utökad plats åt Karolina vårdcentral i nuvarande fastighet. Foto: Simone Nathanson

Folktandvården i Karlskoga kommer att flytta in i nyrenoverade lokaler på Värmlandsvägen. Detta efter att Region Örebro genomfört en upphandling som vunnits av det kommunala bostadsbolaget.

Urban Linder, VD på Karlskogahem, är nöjd över både det vunna kontraktet och sättet det hämtades hem på.

– Det känns bra att vi som kommunalt bolag gick in med ärliga kort och inte försökte konkurrera på pris. Vi är väldigt glada och nöjda med det som skett men ingenting är helt klart förrän ärendet fått klartecken från fullmäktige.

Klartecknet som Linder syftar på är det ägardirektiv som föreskriver att kommunfullmäktige skall beredas möjlighet att yttra sig när en enskild investering för Karlskogahem överstiger 25 miljoner, vilket kan bli fallet i detta ärende. Om inget motstånd ges kan Örntorget se fram emot en verksamhet som kan ge nytt liv åt området.

– I dagsläget är det främst kvällstid som verksamheter som drar mycket folk är öppna och nu får vi något som skapar ett liv även dagtid, avslutar Linder.

Får nytt liv

De aktuella lokalerna är totalt ca 1 450 kvadratmeter, varav cirka 1 250 ska anpassas för Folktandvårdens verksamhet. Lokalerna är byggda under sent 60-tal och har tidigare använts för kontorsändamål men har, på grund av låg efterfrågan på kontorslokaler, under en längre tid stått tomma. En faktor som kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M), vill påpeka värdet av.

– Vi har brist på affärslokaler och bostäder men kontorslokaler har vi gott om och därför är det extra positivt att vi kan genomföra det här. Karolina vårdcentral sitter trångt idag så de kommer att kunna frigöra sig och få sin verksamhet på två plan när Folktandvården flyttar.

Ring ser enbart fördelar med en flytt – både för Folktandvården och för de verksamheter som i dag huserar på- och runt Örntorget.

Jag kan lova att de näringsidkare som ligger i närheten slår frivolter nu för det här kommer att bli skitbra. Affären är i land så nu är det bara projektering och anpassning av lokalerna som återstår.

Ljus framtid

Den totala kostnaden för projektet är beräknad i intervallet 25-35 miljoner men kan även komma att landa under den nivån om det vill sig väl. Enligt Karlskogahem uppskattas ungefär 30-50 procent av kostnaden att gå till anpassning av lokalen medan resten kommer att gå till underhåll som krävs för att få lokalerna i uthyrbart skick.

– De har tagit i för att vara på den säkra sidan så det finns faktiskt en chans till att de kommer kunna komma under 25 miljoner när det väl är klart, säger Ring.

Från regionens sida ser man slutet på en process som pågått en längre tid.

– Vi valde att gå ut i en upphandling för att hitta ett alternativ till de lokaler vi har i dag och vi valde det alternativ som vi ansåg vara bäst sett till en helhet av de kriterier vi hade satt upp, säger Christer Olsson, ekonomichef för Folktandvården i Region Örebro län, och fortsätter:

– Vi är väldigt nöjda med det anbud som Karlskogahem gav oss; läget är bra och hyreskostnaden går att hantera, och det är nya lokaler som är anpassade både till den verksamhet vi har idag och som vi ser ett behov av framöver.

Klart 2022

I grunden handlade det om tre grundfaktorer som fällde avgörandet.

– Kvalitet, funktionalitet och tillgänglighet. Vi hade en annan anbudsgivare som erbjöd ett lägre pris per kvadratmeter men vi gick på andra värden som vi värderade högre. Vi vill satsa på Karlskoga och ser en ljus framtid här.

Om allting går enligt plan kommer de nya lokalerna att stå klara under 2022.

Den andra budgivaren i upphandlingen var fastighetsbolaget Amasten AB.

Artikeltaggar

FolktandvårdenKarlskogaKarlskogahem ABNäringslivÖrebro länRegion Örebro länTony RingUrban Linder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.