Viktigt med miljöpolitik som alla partier kan ställa sig bakom

Insändare
PUBLICERAD:
I Sverige står vägtransporterna för cirka en tredjedel av koldioxidutsläppen, skriver insändarskribenten.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

I debatten ser jag en tendens till att försöka placera diskussionen om hur vi ska lösa klimatfrågan på en traditionell politisk vänster-högerskala. Det är i mina ögon att ordentligt förringa frågan, och föra ned den till en nivå där diskussionen förs på en ”jag har rätt – du har fel nivå” och lurar oss in i politiskt käbbel.

Vad vi pratar om är en global välfärds- och överlevnadsfråga, dvs möjlighet för alla att kunna leva på vår planet på ett drägligt sätt. Det är en existentiell fråga, som kräver samförstånd.

Johan Rockström sa, i Vinter i P1, att för 5 år sedan hade vi ett öppet fönster mot framtiden bara vi såg till att vi höll oss till 1,5 graders målet enligt klimatavtalet i Paris. Vi har inte gjort det. Tvärtom – har vi släppt ut ännu mera koldioxid i atmosfären och värmt upp vår jord ännu mera – glaciärer och isar smälter i ännu större omfattning än tidigare. Enligt Rockström har vi nu bara fönstret öppet på glänt. Med andra ord – det gäller att agera skyndsamt – och det är nu.

I Sverige står vägtransporterna för ca 1/3 av koldioxidutsläppen. Världens ekonomer är samstämmiga i sin rekommendation – höj koldioxidskatterna – sätt ett högt pris så slutar folk använda bilen.

Ett förslag som säkert skulle minska utsläppen, men som inte tar hänsyn till praktiska levnadsvillkor. Jag tror inte heller att det är en lösning som samlar oss som nation, som kollektiv och som vi vill stå upp för – även om det gäller att rädda vår planet.

Det finns andra sätt att tänka på än i gamla, invanda skattemodeller. Vi står inför ett nytt problemområde som kräver ett annat slags tänkande – hur skapar vi samsyn i regering och riksdag och hur får vi våra medborgare att känna sig delaktiga i att lösa ett globalt problem?

Klimatsvaret har ett bra förslag. Förslaget går ut på att lägga en stadigt stigande CO2-avgift på alla koldioxidskapande bränslen och placera hela intäkten från denna avgift i en fond. Töm fonden varje månad och betala ut hela beloppet i lika stora delar till varje vuxen medborgare och en halv del till varje barn. Glesbygd kan kompenseras genom att t ex få dubbelt så mycket. Staten får inte behålla ett öre. Alla får tid att ställa om, både allmänhet och näringsliv. Det är rättvist, effektivt och transparent. Klart från början måste vara att avgiften kommer att stiga år efter år så att utsläppen försvinner under 10 år (fönstret står bara på glänt – vi har bara 10 år på oss)

Detta är en politik som alla partier kan ställa sig bakom. Den stoppar CO2-utsläppen utan att öka skatterna. Den inkräktar inte på något partis speciella partipolitik, utan låter partierna arbeta vidare med sina hjärtefrågor. Det är en politik, som bidrar till vår framtid och vår framtida välfärd. En politik som ger oss möjlighet att samlas kollektivt omkring en rättvis och transparent lösning och känna att det finns både tro och hopp och framtid.

Pia Bak-Frederiksen, Klimatsvaret

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.