Hoppa till huvudinnehållet

Landslagsdebut för Granbergsdalslöftet

Publicerad:
Reporter Dennis Pavlovic
Dennis Pavlovic
dennis.pavlovic@kt-kuriren.se
Ludvig Berg gör landslagsdebut nästa helg. Granbergsdals storlöfte är en av tolv uttagna åkare till den nordiska juniorlandskampen i Falun.
Ludvig Berg gör landslagsdebut nästa helg. Granbergsdals storlöfte är en av tolv uttagna åkare till den nordiska juniorlandskampen i Falun. Foto: Johan Trygg/längd.se

Karlskoga har fått något så sällsynt som en landslagsman på skidor.

Ludvig Berg blev uttagen till nästa helgs nordiska juniorlandskamp trots att han bara är förstaårsjunior.

– Det kändes ganska overkligt till en början, säger han med ett skratt.

Ludvig Berg tog, bland andra stora framgångar, tre USM-medaljer förra säsongen.

Granbergsdals IF-löftet har inlett den här säsongen i samma stil.

Berg, som går första året på riksidrottsgymnasiet i Torsby, har hunnit med fyra tävlingar hittills.

Han slog, framför allt, till med en sensation i sprinten i Scandic Cup i Östersund 21 december. Karlskogingen inledde med att, i konkurrens med ett år äldre åkare, sluta trea i prologen.

– Jag tog mig igenom kvarten och semin också.

I finalen blev det en andraplats i premiären av den mest prestigefyllda touren för de svenska juniorerna.

– Han som blev trea (Edvin Anger, IFK Hedemora SK) är på väg till ungdoms-OS i Lausanne nu. Han är ett år äldre. Jag kände mig jäkligt stark den dagen och hade bra skidor.

Tidigare svenska stjärnan Ida Ingemarsdotter, som numera är landslagstränare för utvecklingslaget, var prisutdelare och såg därmed silverskrällen på plats.

"Ganska sjukt"

Några dagar senare fick Berg, som då var hemma i Karlskoga på jullov, ett telefonsamtal som han aldrig kommer att glömma.

– Jag och Albin Källiden (kompis i Granbergsdals IF) hade precis varit ute och sprungit. Vi stretchade lite i garaget, det var inget märkvärdigt. Jag hade ingen aning om numret, men det var en tjej från Gällivares skidgymnasium. Hon berättade att jag hade kommit med till nordiska juniorlandskampen.

Hur känns det här då?

– Det känns ganska sjukt, skulle jag väl säga. Jag hade väl kanske lite förhoppningar inför säsongen, att komma med. Men när hon ringde och sa att jag var uttagen kändes det ändå ganska overkligt till en början.

Fullföljde du stretchingen?

– Ja, jag fullföljde faktiskt passet. Jag och Albin började snabbt prata om andra grejer. Men det var svårt att hålla masken för mamma och pappa... De såg direkt att något hade hänt, säger Berg med ett skratt.

– De ringde innan nyår, men jag har inte fått berätta om det. Det har varit jäkligt jobbigt.

Förhoppningarna

Tävlingen avgörs i Falun nästa helg och Berg är uttagen som en av sex herrjuniorer.

Faktumet att han kommer från en stad utan konstsnö, den här vintern i princip även utan natursnö, gör knappast uttagningen mindre imponerande.

– Att få dra på sig landslagsdräkten för första gången, att lyckas med det... Det är ju något man har drömt om sedan man började. Det ska bli jäkligt kul och det är väl bara hoppas att det blir fler gånger.

Förutom åkare från de nordiska länderna kommer Berg även att tävla mot juniorer från Baltikum och USA.

Åkarna inleder med distans på fredagen och fortsätter därefter med sprint och stafett på lördagen respektive söndagen.

– Amerikaner, norrmän, finländare... Jag vet inte hur jag står mig. Jag får väl mest kolla på de svenska åkarna, även om det är alltid är kul om man kan åka ifrån lite norrmän, säger Berg med ett skratt

Som förstaårsjunior åker Berg, så klart, till tävlingen utan press på sig.

– Pappa sa det direkt efter uttagningen... Att jag absolut inte ska känna någon press nu. Det var JSM som var mitt stora mål inför säsongen. Det här är bara en bonus.

– Men det är klart man vill få till bra lopp ändå. Jag siktar nog ganska högt i sprinten i alla fall, minst kvartsfinal där hade varit roligt.

Ludvig Berg fick ta emot Karlskoga Idrottshistoriska sällskaps årliga stipendium i december.
Ludvig Berg fick ta emot Karlskoga Idrottshistoriska sällskaps årliga stipendium i december. Foto: Dennis Pavlovic

Artikeltaggar

Granbergsdals IFKarlskogaLudvig BergLängdskidåkningTorsby

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.