Hoppa till huvudinnehållet

Våren med Karlskoga konsertförening

Publicerad:
Trio X Foto: Urban Jörén

Vårens program hos Karlskoga konsertförening bjuder på både symfoniorkester, blåsorkester, musiksaga för barn och "förklädd Gud" med kör och orkester. Den populära serien "Musik i konsthallen" fortsätter också.

Den 22 januari är det dags för Karlskoga konsertförenings första jazzkonsert. Det är Martin Sjöstedt Qvintett som gästar Hotel Alfred Nobel.

– Vi har fått ett utvidgat uppdrag. Från början skulle vi bara ansvara för den västerländska konstmusiken, framförallt för just symfoniorkestrar. Sen gled kammarmusiken in och då fick vi uppdrag att sköta också det. I dag har vi även ansvar för världs- och folkmusik, och jazz, berättar Peter Carell från Karlskoga konsertförening.

Barn delaktiga

Den klassiska musiksagan "Peter och Vargen" är nästa punkt i programmet och den vänder sig till alla barn mellan fyra och 100 år.

– Vi försöker skapa konserter så att barn kan vara delaktiga både som publik och på scenen för att så tidigt som möjligt blir bekanta med den musik vi vill förmedla, säger Mikael Björk, vice ordförande i föreningen.

I vårens första "Musik i konsthallen" är Kahjenn från Karlskoga gäster. Under rubriken "Jag bara är" möter åhörarna Kristina Folker, Hannah Nordén och Jenny Nordström som tillsammans skriver och sjunger visor med tänkvärda texter om livets utmaningar och krav.

Nästa jazzkonsert blir med Trio X som består av Lennart Simonsson, piano, Per V Johansson, bas och Joakim Ekberg, trummor.

– Trio X från Uppsala är en utav Sveriges få heltidsanställda jazzgrupper, säger Carell.

I slutet av februari blir det "Blåsfest" med Bofors och Olaus Petri musikkårer och i mitten av mars lockas det med "Förklädd Gud" med Karlskoga symfoniorkester, körer, sångsolister och recitatör.

– Vid denna konsert får man bara höra musik av Lars-Erik Larsson som är en utav Sveriges mest folkkära kompositörer, berättar Carell.

Hemvändare

I "Från öst till väst i kammarmusikalisk folkton" får man lyssna till Trio GPS när nästa "Musik i konsthallen" står för dörren.

– Då välkomnar vi hem Kjell Nytting som tidigare varit medlem i Svenska kammarorkestern. Han har sin uppväxt i Karlskoga kulturskola med Stig Gustafsson som lärare, säger Björk.

SE-Quartet
SE-Quartet Foto: Privat

SE-Quartett står för jazzkonsert nummer tre och äger rum i mars.

Karlskoga symfoniorkester tillsammans med solister kommer att presentera "Beethoven 250 år" i april och senare samma månad blir det "Speglingar" med Hållénduon.

– Beethoven firas över hela världen, så även här i Karlskoga. Vi kommer att få höra en ouvertyr, symfoni och konsert för oboe och orkester. Solist kommer orkesterns egen solooboist, Martin Törnqvist, att vara, säger Carell.

I början av maj är det "Blåsmusikens dag" tillsammans med Bofors musikkår och avslutningsvis erbjuds det "Folkmusik i Frack" med Nobel-kvintetten med gäster.

In the pocket

Konserterna kommer att äga rum i Bregårdsskolan, Hotell Alfred Nobel, Karlskoga kulturskola, Konsthallen, Rävåskyrkan och Mötesplats Alfred Nobel vid Björkborns herrgård.

– Vi brukar säga att vi har ansvaret för P2-musiken, säger Carell.

Utöver konserterna erbjuder föreningen Jazz Jam Session, "In the pocket" som äger rum på Red Brick pub.

Där har man möjlighet att ta med eget instrument och spela tillsammans med Egentligen Tisdag. Bandet består av Jonas Folker, klaviatur och sax, Jimmy Lundin, gitarr, Pär Mellberg, bas och Rasmus Szemenkar, trummor. Till vardags är de lärare på Karlskoga kulturskola.

Artikeltaggar

Alfred Nobels herrgårdBregårdsskolanHotell Alfred NobelKarlskoga konsertföreningKarlskoga konsthallKarlskoga kulturskolaKonserterNöje/KulturRävåskyrkan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.