Hoppa till huvudinnehållet

Degerforsbyggens vd tjänar minst

Publicerad:
Stor skillnad är det i de kommunala fastighetsbolagens löner till sina vd:ar och sämst i länet får Degerforsbyggens vd.
Stor skillnad är det i de kommunala fastighetsbolagens löner till sina vd:ar och sämst i länet får Degerforsbyggens vd. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Lönespannet bland de kommunala bostadsbolagens vd:ar är stort i Örebro län. Här finns den som hamnar på andra plats i löneligan för hela landet, men också den som hamnar på 18:e plats underifrån tillika på lägsta lönen bland länets bostadsdirektörer. Allt enligt Hem & Hyras kartläggning.

Rickard Erhard, vd för Degerforsbyggen AB, tjänar sämst i länet bland de kommunala bostadsbolagens vicedirektörer och med 59 500 kronor i månaden hamnar han dessutom på 18:e plats underifrån bland hela landets bostadsdirektörers löner.

Örebrobostäders vd, Ulf Rohlén, hamnar istället på andra plats uppifrån, med 146 000 kronor i månaden.

Högsta lönerna

Löneligan leds av Stångåstadens vd i Linköping, Fredrik Törnqvist, som lyfter 185 000 kronor i månaden trots att det bolaget har 5 100 färre lägenheter än Örebrobostäder som har 23 600 lägenheter.

Enligt Hem & Hyra har Törnqvists lön stigit med 11,5 procent på två år medan det under samma period generellt höjdes med 2,7 procent.

Degerforsbyggen har ett bestånd om 819 lägenheter.

Karlskogahem AB's bestånd ligger på 2 600 lägenheter, men så tjänar också vd:n Urban Linder 30 000 kronor mer i månaden än Degerforsbyggens vd.

Enligt Hyresgästföreningens medlemstidnings kartläggning har trots löneökningarna de bästa betalda bostadsdirektörerna fått mindre ansvar. Tidigare hade de också ansvar för lokaler, vilket allt färre har.

En som fortfarande har det ansvaret, trots den betydligt lägre lönen, är Degerforsbyggens vd.

Närmast

En jämförelse i listan visar att de vd:ar i närheten som ligger ungefär i samma lönenivå som Degerforsbyggens är Eda Bostads AB, Sunne fastighets AB och Melleruds Bostäders med 60 000 kronor vardera i månadslön.

I det geografiska närområdet är det endast Grums Hyresbostäders vd som ligger sämre till än vd:n i Degerfors, med 52 000 kronor i månaden.

Sämst betalt i landet bland dessa direktörer har vd:n för Matarengihem i Övertorneå med 39 000 kronor i beståndet som är om 500 lägenheter.

Vi har sökt Degerforsbyggens vd för en kommentar, utan att lyckas.

Degerforsbyggens vd Rickard Erhard är den sämst avlönade vd:n bland länets kommunala bostadsbolag.
Degerforsbyggens vd Rickard Erhard är den sämst avlönade vd:n bland länets kommunala bostadsbolag. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsDegerforsbyggenKarlskogahem ABLönerNyheterÖrebro länÖrebrobostäderRickard ErhardUrban Linder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.