Hoppa till huvudinnehållet

Karlskogalöftets resa mot SM-brons

Publicerad:
Viktor Heiche med en, för BK Avance, sällsynt SM-medalj runt halsen. Foto: Dennis Pavlovic

Viktor Heiche gjorde sin första boxningsträning för drygt två år sedan. I söndags var resan framme vid ett SM-brons.

– Jag är stolt, men jag ville ha guldet. Det får bli nästa år i stället, säger Viktor med ett leende.

Viktor Heiche, som är född 2006, testade även karate innan han gjorde sin första boxningsträning.

– Jag har alltid gillat kampsport. Jag satt och tittade på Youtube och såg något boxningsklipp. "Jäklar, det där ser kul ut...". Jag kollade om det fanns i stan och testade i gamla lokalen vid Nobel.

– Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var coolt när jag gick in i ringen. Jag hade aldrig varit inne i en ring förut. Det var tufft, jag hade inte tränat länge alls och jag var ganska stor också. Jag tror jag vägde runt 62 då.

Hade du träningsvärk dagen efter?

– Oja, oja... Det var tufft men riktigt, riktigt kul, säger Viktor och ler.

– Jag tränade i nybörjargruppen i cirka en månad och sen började jag köra i "stora gruppen".

Viktor har "hängt i" sedan dess och hans målmedvetna träning, just nu fyra dagar i veckan, har gett starka resultat. Efter att ha gjort stora framsteg de senaste två åren anmälde BK Avance Viktor till diplom-SM tidigare under vintern.

– Vi tyckte att han utvecklades så bra att han skulle delta, han har gjort väldigt bra poäng i diplommatcher. Vi tränare var helt överens, säger Mikael Appelbring, tränare och ordförande.

Viktor tränar för tillfället fyra dagar i veckan och detta med ett så högt mål som att bli världsmästare.
Viktor tränar för tillfället fyra dagar i veckan och detta med ett så högt mål som att bli världsmästare. Foto: Dennis Pavlovic

Viktor slog nytt personbästa i en match i Västerås i december, 34 poäng, och besegrade BK Rapids Emanuel Kambler med 29–22 i mellansvenska boxningsserien lördag 11 december.

När diplom-SM drog i gång i lördags visade Avancelöftet, som var en tio boxare i 52-kilosklassen, fortsatt storform.

Kvartsfinalen mot Neo Borgengård, Hisingens BK, vanns med 3–0 i ronder.

– Det är en av de bästa matcherna jag har gjort, faktiskt. Det kändes jättebra att göra en sån match i SM, en riktigt skön känsla.

Efter den klara segern blev uppladdningen inför söndagens semifinal mot Eliah Bååth, Örebro BK, långt från optimal.

– Vi hade fått fel uppfattning om schemat. Vi kom dit cirka tio, matcherna skulle börja då. Det var svårt att förstå hemsidan, det stod att jag skulle gå match 158. Men när vi kom till arenan stod det att jag skulle gå match nummer tre och då var redan första matchen slut.

I stället för en, vad Viktor trodde, lugn uppladdning fick han ta en maxlöpning till omklädningsrummet.

– Jag värmde upp så gott jag kunde, men hann aldrig riktigt komma i gång som matchen innan. Jag kom i gång mer i slutet av matchen. Det blev jämnt, men jag förlorade med 1–2.

Viktor Heiche, som här drillas i teknik av tränaren Jose Nilsson, vann kvartsfinalen med 3–0 innan det blev förlust med 1–2 i semifinalen. Detta efter ett olyckligt missförstånd: "Det var svårt att förstå hemsidan, det stod att jag skulle gå match 158. Men när vi kom till arenan stod det att jag skulle gå match nummer tre och då var redan första matchen slut", säger Viktor som då fick springa till omklädningsrummet och snabbt värma upp.
Viktor Heiche, som här drillas i teknik av tränaren Jose Nilsson, vann kvartsfinalen med 3–0 innan det blev förlust med 1–2 i semifinalen. Detta efter ett olyckligt missförstånd: "Det var svårt att förstå hemsidan, det stod att jag skulle gå match 158. Men när vi kom till arenan stod det att jag skulle gå match nummer tre och då var redan första matchen slut", säger Viktor som då fick springa till omklädningsrummet och snabbt värma upp. Foto: Dennis Pavlovic

Karlskogakillen tvingades därmed nöja sig med ett delat brons med Bil al Tak från KK All Round.

Umeå BK:s Adam Tegström, som är ett år äldre än de andra semifinalisterna, besegrade Eliah Bååth med 3–0 i finalen.

Viktor är BK Avances blott andra SM-boxare de senaste tio åren, Jan Noori är den andra, och är en av få som har tagit SM-medalj i klubbens 77-åriga historia. Trots det är han inte helt nöjd.

– Det känns bra, men det hade känts ännu bättre med guld. Det var det som var målet. Jag tror att jag hade kunnat vinna, men det blev som det blev.

Hur känns det, att förlusten i semin kanske berodde på det missförståndet?

– Det var riktigt jobbigt i stunden, men det finns inget jag kan göra nu. Det är bara acceptera och ta guld nästa år i stället. Det är planen, hundra procent, säger Viktor och ler.

Artikeltaggar

BK AvanceBoxningKarlskogaMikael AppelbringViktor Heiche

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.