Hoppa till huvudinnehållet

Nytt projekt: "Bli kompis med nysvenskar"

Publicerad:
Daniel Sanell och Sofia Tungfelt från Möckelnföreningarna. Foto: Göran Persson

Nu kommer Studieförbundet Bildas koncept Familjekompis till Karlskoga. I ett samarbete med Möckelnföreningarna vill man ge nysvenska familjer och etablerade svenska familjer chansen att lära känna varandra.

Under 2017 startade Familjekompis i Örebro. Idéns kärna var att skapa förutsättningar för etablerade svenska och nya svenska familjer att mötas och bli kompisar.

Detta gjordes då Örebro är en mycket segregerad stad där mötesplatser mellan etablerade svenskar och nya svenskar många gånger saknas till följd av bostadssegregering och andra bidragande faktorer.

Man såg ett behov av att bidra till meningsfulla relationer samt öka förståelsen för varandra.

Satsningen har blivit lyckad och nu sprider man konceptet vidare till ytterligare fem kommuner – Arboga, Hällefors, Lindesberg, Lekeberg och Karlskoga.

– Det känns väldigt roligt och spännande att få dra igång Familjekompis i Karlskoga. Det är så viktigt att nya svenska familjer och etablerade svenska familjer får mötas och lära känna varandra, säger Daniel Sanell från Möckelnföreningarna som är projektledare för Familjekompis, i ett pressmeddelande.

Färdigt koncept

Som etablerad svensk har man kanske funderat på att man vill bli kompis med nysvenskar men inte riktigt vet hur man gör. Då kan det underlätta att vara med i ett redan färdigt koncept med satta ramar för mötet med en annan människa, menar han.

Familjerna som anmäler sig till projektet får ange ett antal uppgiifter. Sedan matchas de ihop med en annan familj utifrån dessa uppgifter.

Bland annat försöker man para ihop familjer vars barn är i ungefär samma ålder.

Första träffen sker över en middag som Studieförbundet Bilda arrangerar. Därefter träffas familjerna vid ytterligare två tillfällen.

– Att lära sig svenska och få ett arbete är viktigt när man kommer ny till Sverige. Men att få känna tillhörighet och samhörig med människorna man lever tillsammans med är minst lika viktigt, säger Josefin Stålbert, enhetschef på Studieförbundet Bilda och en av initiativtagarna till Familjekompis, i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

IntegrationKarlskogaMöckelnföreningarnaNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.