Hoppa till huvudinnehållet

Valåsen fick prestigefull utnämnelse

Publicerad:
Moelven Valåsen har fått en fin utmärkelse av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin.
Moelven Valåsen har fått en fin utmärkelse av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin. Foto: Per Lindgren

Moelven Valåsens “Smarta Digitala Sågverk” var nominerad till tävlingen “Smart Industri 2019”, som arrangeras av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin (IVA). Man vann inte förstapriset, men väl en hedersutnämnelse, vilket innebar att man hamnade i topp tre i tävlingen.

– Det är stort för oss. Det skapar motivation och naturligtvis ger det inspiration att fortsätta. Det är ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll, säger Peter Rockedahl på Moelven Valåsen.

Projektet, som bland andra Petri Luomala och Peter Rockedahl arbetat med på Valåsen, går ut på att samla in och knyta ihop data om de stockar som sågats upp i brädor, lister och andra detaljer. Finessen är att man kan spåra varje enskild trädetalj till vilken stock den ursprungligen kom ifrån. På så sätt kan man man se hur olika stockar har fungerat i produktionen och kan bättre välja hur olika typer av stockar ska användas.

– Det stora är att vi har lyckats koppla ihop det. Det har man inte gjort någon annanstans. Det finns inget sågverk i världen som har det här, säger Petri Luomala.

Moelven Valåsen lämnade 2018 in en patentansökan på systemet. Den har passerat kriterierna för uppfinningshöjd och nu väntar man på att tidsfristen löpa ut för att någon ska kunna komma med invändningar mot patentet.

För de som har arbetat med projektet har erkännandet från IVA en enorm betydelse.

– Får man ett sånt här utnämnande från IVA så är det helt fantastiskt. Då vet vi att det finns något i det vi håller på med. Det blir också enklare att internt motivera för vidare satsningar och att prioritera detta.

En följd av det system som man har tagit fram på Valåsen är att man kan dela med sig av informationen inom hela organisationen.

– Alla kan ta del av informationen. Det är ganska ovanligt i företag att alla tar del av data för att kunna vara med och förbättra. Det gör att alla blir delaktiga och kan vara med och påverka företaget, säger Petri Luomala.

Artikeltaggar

IVAMoelvenNäringslivValåsen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.