Hoppa till huvudinnehållet

Sjundeplats i EM-debuten för Karlskogalöftet

Publicerad:
Karlskogakillen William Tran slutade sjua i helgens EM i Ungern. Detta trots att han som född 2005 var ett år yngre än majoriteten av konkurrenterna. Foto: Jeff Tran

William Tran var bäst av samtliga 32 deltagare i första omgången och näst bäst i andra. Därefter blev det en slutplacering som sjua.

– Synd att det blev som det blev, men jag är jättenöjd ändå, säger han.

Deltagarna fick lottningen på torsdagen, dagen innan Europamästerskapet i Budapest drog i gång.

William Tran, Sveriges representant i kadettklassens kata, konstaterade att det blev en tuff sådan.

– Jag såg att jag skulle få möta han som vann VM i Chile (Furkan Kaynar, Turkiet) om jag gick vidare till andra rundan, att han var "på min sida". Både han och en kille som heter Petru Comanescu från Rumänien. Han vann en Karate1 Youth League-tävling i Venedig i december.

William, som representerar Solstadens Karateklubb i klubbsammanhang, växte dock sannerligen med uppgiften.

Chockstartade

Karlskogalöftet tog sig vidare till den nämnda andrarundan tack vare poängen 24,68 i första, där 32 deltagare tävlade i fyra olika pooler.

Med det resultatet var William bäst av samtliga deltagare trots att han bara gör sitt första av två år i kadettklassen.

– När jag hade kört klart och såg poängen blev jag jättetaggad. När jag sen insåg att jag hade högst av alla i förstarundan blev jag så klart ännu mer taggad.

Hur kommer det sig att det gick så bra?

– Det var nog tack vare att jag inte var så nervös. Jag hade inte förväntat mig att komma vidare från förstarundan Han som kom tvåa i EM förra året (Adam Bardos, Ungern) var med i min pool.

– Jag kände mig väldigt taggad när jag gick upp på mattan. Jag hade en jättebra känsla, det var bara att köra.

I andra rundan, där 32 deltagare hade blivit 16 fördelat på två pooler, noterade William poängen 23,72.

Det räckte till seger både mot Furkan Kaynar och Petru Comanescu och ett avancemang som pooltvåa bakom Artur Neto från Portugal.

Tävlingen var då nere på åtta deltagare. Överraskningen William var bara en omgång från en plats i finalen eller i de två bronsmatcherna.

– Inför den rundan kände jag att "nu har jag en chans...". Jag tappade fokuset och själva katan blev inte alls som jag hade tänkt mig. Jag blev övertaggad.

"Jättenöjd ändå"

Williams poäng sjönk till 21,80. På grund av detta blev William den av de fyra deltagarna i poolen som hade tävlat färdigt.

Trots den ruggigt imponerande inledningen tvingades Karlskogakillen nöja sig med en sjundeplats i EM-debuten.

– Fokus är bland det viktigaste i kata. Du kan köra jättebra hemma på träningen, men på tävling kan den mentala biten ta över. Du kan få "blackout" och glömma vad du har tränat på.

Världsmästaren Furkan Kaynar blev till slut även Europamästare. Detta tack vare 25,20–25,08 i finalen mot spanjoren Alejandro Jimenez Diaz.

Hur känner du kring det, att du faktiskt var bättre än han som vann i de två första rundorna?

– Det var synd att det var så nära, väldigt synd att det blev som det blev. Men jag är jättenöjd ändå. Jag förväntade mig inte att gå så långt som jag gjorde.

– Dom som jag mötte nu på EM är även dom som jag kommer möta framöver, i Karate1 Youth League och såna stora tävlingar. Nu känner jag att jag är taggad över att få möta dom igen. Nu vet jag att jag kan vinna över dom när jag presterar bra.

Artikeltaggar

KampsportKarlskogaWilliam Tran

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.