Hoppa till huvudinnehållet

SD vill ha en integrationsplikt som redan finns

Publicerad:
Patrik Nyström (SD) har lämnat en motion om integrationsplikt till kommunfullmäktige. Foto: Christoffer Tuulik

En motion om motkrav för ersättning till nyanlända har lämnats in till kommunfullmäktige i Karlskoga. Socialnämnden menar att det redan i dag ställs krav, för alla.

Med hänvisning till en modell om integrationsplikt man har i Vellinges kommun har Patrik Nyström (SD) lämnat in en motion till Karlskoga kommunfullmäktige. Motionen innebar att ett förslag skulle tas fram av Karlskoga kommunfullmäktige om en liknande integrationsplikt i Karlskoga.

Vellinge kommun har sedan två år tillbaka en handlingsplan för integration med integrationsplikt för nyanlända. Med handlingsplanen ville man ställa tydligare krav på de som valt att flytta till Sverige och Vellinge för att bygga ett nytt liv, på orten och i landet.

Handlingsplanen lyfter främst vikten av att lära sig språket för att lättare få anställning och på så vis komma i egen försörjning. Vellinge ville tydliggöra det egna ansvaret att både delta aktivt och göra framsteg i SFI, samhällsorientering och följa de aktivitetsinsatser som krävs för att komma i arbete.

Socialnämnden i Karlskoga menar att det redan idag finns krav på deltagande i utbildningar och etableringsplaner.

Etableringsplan

Efter att en nyanländ beviljats uppehållstillstånd hålls ett etableringssamtal så snart som möjligt mellan Arbetsförmedlingen och individen. En individuell planering upprättas i samverkan med berörda kommuner, myndigheter, företag och organisationer.

Etableringsplanen innehåller alltid SFI, arbetsförberedande insatser och information om det svenska samhället, en samhällsorientering. Den ska omfattas av aktiviteter på heltid och gälla i högst två år.

Under den tiden varierar etableringsersättningen redan idag beroende på i vilken utsträckning individen deltar i etableringsplanen och om personen får andra typer av ersättningar, exempelvis föräldrapenning, sjukersättning eller studiemedel.

Lika krav på alla

Efter två år blir den som inte fått arbete hänvisad till att söka bistånd av socialnämnden. Motkravet att själv söka arbete, stå till arbetsmarknadens förfogande, fortsatt språkutbildning och delta i andra åtgärder kvarstår.

Samma krav, att aktivt bidra till sin egen försörjning, gäller alla med försörjningsstöd oavsett om man är nyanländ, utrikesfödd eller född i Sverige. Allt sammantaget gjorde att majoriteten socialnämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen om integrationsplikt.

Artikeltaggar

IntegrationKarlskogaPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.