Hoppa till huvudinnehållet

Fler äldre behöver fler särskilda boenden

Publicerad:
Västergården är ett av de särskilda boenden som finns i Degerfors, men fler behövs framöver i takt med ökad äldre befolkning. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Socialnämnden vill med anledning av den växande äldre befolkningen redan nu börja planera för fler särskilda boenden. Samtidigt pågår kostnadsreduceringar på lokaler med flytt av verksamheter.

– Vi ser på demografin att vi har en växande äldre befolkning och det m åste vi bemöta. Men vi vet att snabba beslut sällan är de billigaste, därför vill vi ha en långsiktig planering för särskilda boenden så nämnden gav förvaltningen i uppdrag att påbörja planering för fler särskilda boenden, säger socialnämndens ordförande Johanna Svärd (S).

Det handlar både om vad man ska göra på kort sikt och på lång sikt och om det blir nybyggnation av boende vet man inte än, men klart är att man vill påbörja planeringen.

Senaste rapporteringen till socialnämnden om ej verkställda beslut visade dessutom på en ökning i kön, då tio personer står i kö för att få plats i särskilt boende.

– Men det behöver kollas upp vad som ligger bakom den ökningen, säger Svärd.

Lokalbesparing

Samtidigt har tjänstemännen fått uppdraget att till nästa nämndmöte redovisa hur man ligger till med de kostnadsreduceringar som samtidigt pågår i årets budget.

Alla nämnder i kommunen har sparkrav motsvarande fyra procent. En av besparingarna för socialnämnden ligger i lokaler och flytt av verksamheter, där Daglig verksamhet föreslås flytta från lokaler i Slingan och på Odelbergsvägen in till Västergården. Där finns två plan lediga som man tycker bör utnyttjas.

– Sen har vi även tömt lägenheter vi haft på Slingan 4, där vi haft andrahandskontrakt för personer som istället flyttat in i Slingan 6, där vi utnyttjat tomma lägenheter, berättar socialnämndens ekonom Sofie Martin.

Flyttkarusell

Det kan verka som en något bakvänd flyttkarusell att flytta in annan verksamhet i äldreboendet Västergården, med tanke på att nämnden vet att det behövs mer särskilda boenden för äldre.

– Det man gjort på ena sidan Västergården är en kontorssida, där är även möteslokaler och träningsrum för Dagrehab. Det var längesen det var boenden där, de finns på andra sidan i huset. Det som inkommit är att man inte anser att det ska åter implementeras särskilt boende där, utan man ska titta på nya lokaler. Jag vet att Degerforsbyggens vd, Rickard Erhard, har en del planer för framtidens särskilda boenden, säger Johanna Svärd.

– Jämför man Västergården med Letälvsgården så känns den förstnämnda mer som en institutionsbyggnad med långa korridorer och små utrymmen, medan Letälvsgården är trevligare byggt med stora gemensamma utrymmen. Så om nu Erhard sitter på en annan plan för våra äldre i framtiden skulle jag vara jättetacksam, säger Svärd.

Letälvsgården är ett annat särskilt boende i Degerfors, men i framtiden behövs fler.
Letälvsgården är ett annat särskilt boende i Degerfors, men i framtiden behövs fler. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsJohanna SvärdLetälvsgårdenPolitikRickard ErhardSocialnämnderSofie MartinVästergårdens äldreboende

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.